ABD ve Küba arasındaki 'insan hakları' görüşmeleri sürüyor

Küba'nın isteği ve ABD'nin kabul etmesi üzerine başlayan "insan hakları" görüşmeleri sürüyor. Küba temsilcileri ABD'den insan haklarına uygun davranmasını istiyor.

Dış Haberler

Küba, 2014 yazında ABD ile "insan hakları" üzerine görüşmeler yapmayı talep etmişti. ABD'de bu talebi Ocak 2015'de kabul etmişti. Bunun üzerine başlayan görüşmeler sürerken Küba'lı temsilciler yayımladıkları açıklama ile ABD'den insan haklarına uygun davranmasını istiyor.

Görüşmelerin iki ülkenin dışişleri bakanlığı ve ilgili kurumları arasında barışcıl bir ortamda gerçekleştiği belirtilirken, iki ülkenin de egemenlik haklarına ve bağımsızlığına müdahale edilmemesinin temel alındığı belirtiliyor. Küba temsilcileri sivil ve siyasi hakların, ekonomik, sosyal ve kültürel haklarla birlikte ele alınması gerektiğini belirtilirken, ABD'nin insan haklarını tanıması gerektiğini vurguluyor.

ABD'de polis şiddeti ve polis tarafından gerçekleştirilen istismarlardaki artışa dikkat çeken Küba delegasyonu, aynı zamanda işçi haklarının uygulanmasında da kısıtlamalar olduğunu söylüyor. ABD'nin sendikal özgürlükte uluslararası olarak tanınan hakları sağlamadığını belirten Küba, ABD'nin "teröre karşı savaş" sırasında yaptığı işkencelere, casusluğa ve insansız hava aracı kullanımıyla gerçekleşen sınır ötesi infazlara dikkat çekiyor.

ABD hükümeti ile bölgedeki siyasi sistemlerle arasında farklılık olduğu anladıklarını açıklayan Küba temsilcileri, iki ülkenin medeni bir şekilde ilişki kurması ve sorunları çözmesi gerektiğini belirtiyor.