ABD ve İsrail, Cenevre'deki Filistin konferansını engellemeye çalışıyor

ABD ve İsrail, Cenevre'de yapılması planlanan İsrail işgali altındaki topraklara dair konferansı engellemek için İsviçre'ye baskı uyguluyor.

Dış Haberler

Aralık ayının ortasında Cenevre'de yapılması planlanan Filistin konferansı, engellenmeye çalışılıyor.

ABD, Avustralya, İsrail ve Kanada; İsviçre'ye baskı uygulayarak konferansın iptalini istiyorlar.

Konferansa 200 ülkeden temsilcinin gelmesi bekleniyor. Konferansta işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs ile Gazze'deki durumun konuşulması planlanıyor.

İsrail basını, Filistin'in ve diğer Arap ülkelerinin de, konferansa çağrı yapması için İsviçre'ye baskı yaptığını ileri sürdüler.

Birkaç hafta önce, Filistin ve Arap Birliği, Dördünce Cenevre Konvansiyonu'nu imzalayan 200 ülkeye çağrı yaparak, işgal altındaki Fİlistin topraklarını görüşmek istemişti. 1949 yılında imzalanan ve 1950 yılında yürürlüğe giren konvansiyon, savaş alanlarında ve askeri işgal altındaki bölgelerde yaşayan sivilleri korumayı taahhüt ediyor.

İsrail-Filistin çatışması hakkında, konvansiyonu imzalayan ülkelerin son toplantısı, 2001 yılında İkinci İntifada'nın patlak vermesinin ardından düzenlenmişti. Bu toplantı, ABD ve İsrail tarafından boykot edilmişti.

İsviçreli yetkililer, 3 saatlik büyükelçiler düzeyinde bir konferans planlıyor. "Siyasi tartışmalara girmek istemediklerini" söyleyen yetkililer, bir sonuç metni dışında medya varlığına da müsade etmeyecek.

ABD ve Kanada, konferansı boykot edeceğini açıkladı.

İsrail, Dördüncü Cenevre Konvansiyonu'nu imzalamasına rağmen, yasal olarak tasdik etmiş değil. İsrail, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te işgal ettiği bölgeleri "işgal altında" (occupied) olarak değil, "tartışmalı" (disputed) olarak nitelendiriyor. Bu nedenle, bölgelerde inşa edilen Yahudi yerleşimlerinin yasadışı olmadığını ve konvansiyonu ihlal etmediğini savunuyor.