ABD ve AB arasındaki gizli ticaret anlaşması protesto edildi

AB ve ABD arasındaki ticaret anlaşmasına karşı tüm Avrupa'da yürüyüşler düzenlendi.

Dış Haberler

Tüm Avrupa'da, ABD ile yapılması öngörülen serbest ticaret anlaşmasına karşı eylem yapıldı. Anlaşma ile birlikte, sermaye çevrelerinin çıkarları doğrultusnda işçi hakları ve tüketici hakları başlıklarında gerilemelerden endişe ediliyor.

Avrupalılar, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasına ve benzer gizli uluslararası ticaret anlaşmalarına karşı Londra, Münih, Brüksel ve diğer büyük Avrupa kentlerinde topladılar. 500'den çok merkezde yürüyüşler, açıklamalar ve eylemler düzenlendi.

Protestocular TTIP ve benzeri anlaşmaların kamu hizmetlerinin özelleştirilmesi neticesinde denetimsizlik sonucu genetiği değiştirilmiş gıdalar ve işçi haklarında gerilemelerin ortaya çıkacağını ifade ediyor.

Eylemcilerin sesini duyuran globaltradeday.org'da "Son on yıldır, gizli ticaret ve yatırım anlaşmaları ile şirketler ve hükümetler haklarımızı çiğniyor ve çevreye zarar veriyor" ifadeleri yer alıyor.

New York'ta Pazartesi günü yapılmasının planlandığı öğrenilen görüşmeler kapalı kapılar ardında sürüyor. Benzer bir anlaşma olan CETA (Kapsamlı Ekonomi ve Ticaret Anlaşması) ise AB ve Kanada arasında benzer bağlantıları elde etmeyi hedefleniyor. TTIP 800 milyon kişilik bir pazarı kapsamayı hedefliyor. Anlaşmayı destekleyenler AB ve ABD arasındaki yıllık 100 milyar dolarlık ticaret hacmine vurgu yapıyor.