ABD Ulusal İstihbarat Direktörü: Sputnik ve RT'den rahatsızım

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, ABD'yi hedef aldığını iddia ettiği Sputnik haber ajansı ve Russia Today (RT) televizyonunun faaliyetlerinden büyük bir rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Rusya'ya yönelik hack iddialarının gündemde olduğu Senato toplantısında Senatör Martin Heinrich, ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper'a 'Rus propaganda aracı olarak gördüğü Sputnik ve RT'den duyduğu tedirginliğin düzeyini’ olduğunu sordu. 

Sputnik Türkiye'nin haberine göre senatörlere Rusya'ya yöneltilen siber saldırı suçlamalarıyla ilgili kanıt sunamayan Clapper, Heinrich'ten gelen bu soruyu sevinçle karşıladı. Sorduğu soru nedeniyle Heinrich'i takdir eden Clapper, şu iddialarda bulundu:

RT, belirli bir bakış açısını çok aktif biçimde teşvik ediyor, sistemimizi kötülüyor ve ABD'yi insan hakları konusunda iki yüzlü hareket etmekle suçluyor. 

Yalan haber yayınlamanın ve sosyal medya kullanımının Rusya'nın ABD'ye karşı kullandığı diğer enformasyon faaliyetleri olduğunu öne süren Clapper, bu iddialar hakkında ise hiçbir kanıt sunamadı.

Rusya yönetiminin Sputnik ve Russia Today (RT) gibi medya kuruluşlarını propaganda ve dezenformasyon aracı olarak kullandığını iddia eden ABD'de Ulusal İstihbarat Örgütü'nün iki kuruluşla ilgili gizli bir rapor hazırladığı ortaya çıkmıştı.

Clapper'in makamı tarafından hazırlanan ve gizliliği kaldırılmış raporda, Sputnik ve RT kışkırtıcı ve provokatif kaynaklar olarak gösterilmişti.