ABD uçuşlarda laptop yasağını kaldırdı

ABD, Türkiye dahil bazı ülkelerden yapılan uçuşlara uyguladığı kabinde dizüstü bilgisayar bulundurma yasağını kaldırdı.

ABD, nüfus çoğunluğu Müslüman olan ülkelerden ABD'ye gelen uçaklarda dizüstü bilgisayar bulundurma yasağını kaldırdı.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Amerikan Ulaştırma Güvenliği Dairesi Suudi Arabistan Havayolları yolcularının da bundan böyle elektronik cihazlarını el bagajıyla uçağa alabileceklerini duyurdu.

Amerikan makamları mart ayında güvenlik gerekçesiyle büyük ebatlı elektronik cihazların yolcu kabinine alınmasını yasaklamıştı. Aralarında Türk Havayolları'nın da bulunduğu 9 şirkete uygulanan ve cihazların içine bomba yerleştirilebileceği gerekçesiyle başlatılan uygulama yolcuların yasak kapsamına giren cihazları uçuştan önce teslim etmelerini öngörüyordu.

ABD yönetimi haziran ayında yasak kapsamının genişletilmesinden vazgeçmiş ve yerine bütün havayolu şirketlerinden bagaj kontrollerini artırmalarını talep etmişti.

Elektronik cihaz yasağına Ortadoğu'dan ABD'ye aktarmasız uçuşların yapıldığı 9 ülke tabi kılınmıştı. İran, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen vatandaşlarının ABD'ye girişini yasaklayan kararın ise mahkemeler tarafından sınırlandırılmış olmakla birlikte yürürlükte kalacağı öğrenildi.

İNGİLTERE DE YASAĞI KALDIRIYOR

ABD'nin ardından İngiltere'nin de benzer bir adım atarak, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu altı ülkeden uçuşlara uyguladığı yasağı kaldırmaya hazırlandığı bildirildi.

Anadolu Ajansı'nın Türk diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberde, İngiltere'nin Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ile İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Bakan Çavuşoğlu'nu arayarak yasağın kaldırılmakta olduğunu söyledikleri bildirildi.