'ABD Türkiye'yi IŞİD'le mücadeleye odaklayamıyor'

ABD, İncirlik Üssü gibi tavizler karşılığında Türkiye'nin PKK'yi bombalamasına göz yumarken, Türkiye'nin IŞİD'le savaşa "odaklanmasında" sorun yaşandığı belirtiliyor.

ABD, kısa vadede Türkiye'den istediğini alsa da, uzun vadede bölgede Türkiye'nin PKK'yi bombalaması nedeniyle yeni sorunlar yaşayacak gibi görünüyor.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan haber şöyle:

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir Pentagon yetkilisi, “IŞİD’in asıl düşman olduğu konusunda iki tarafı uzlaştırmamız gerek” diye konuştu.

Ancak bu uzlaşma gerçekleşmedi. Amerika ise, kimi zaman gevşek, kimi zaman da saf değiştiren gruplar arasında tutarlı bir koalisyon oluşturmaya çabalıyor. Türkiye ve diğer grupların kendi gündemlerini zorlamaya çalışmasının IŞİD’e yaradığı yönünde kaygılar da artıyor.

Amerika’nın müttefiki olan Türkiye açısından, bu ülkede IŞİD’le bağlantılı olduğu saptanan intihar eylemlerinin hiçbiri, yetkilileri bu cihatçı örgütle mücadeleyi öncelik yapmaya ikna edebilmiş değil.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Pentagon yetkilisi, Türkiye’nin bu yönde adım atmakla birlikte, ne zaman bu anlayışı tam olarak benimseyeceğinden emin olmadığını söylüyor.

Şu anlık Amerikalı ve Türk yetkililer, İncirlik üssünün kullanım ayrıntıları üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye, üssü IŞİD’e karşı operasyon düzenlemek amacıyla koalisyonun kullanımına açmıştı. Bir Amerikalı yetkili, bu operasyonların başlatılmasına “daha uzun zaman olduğunu” söylüyor.

Öte yandan Türkiye’nin PKK hedeflerini bombalamasının, Kürt güçlerinin Suriye ve Irak’ta IŞİD’le mücadele yeteneğini zayıflatmasından korkuluyor. Kürt güçleri bir süredir IŞİD’e karşı sahada önemli başarılar elde etmişti.

KCK sözcüsü Zagros Hiwa, Türkiye’nin PKK’ya yönelik hava saldırılarının “DAEŞ’le mücadele üzerinde bir etkisi olacağını” söylüyor. PKK’yı IŞİD’le çarpışan diğer Kürt gruplardan ayırmanın zor olacağına işaret eden Hiwa, hem PKK, hem de Peşmerge güçlerinin Kerkük, Erbil, Kobani ve Sincar’da IŞİD’le mücadelede kilit role sahip olduğunu belirtiyor.

Hiwa, “Türkiye IŞİD’i bahane olarak kullanıp gerçek niyetlerini gizleyerek doğrudan Kürtler’le savaşmaya karar verdi” diyor.

WASHINGTON ŞİMDİLİK TAM DESTEK VERİYOR
Şimdilik Washington’da yetkililer, Türkiye’nin düzenlediği operasyonlara destek veriyor. Ayrıca NATO ve diğer Batılı ülkelerin PKK’yı terör örgütü olarak tanımladığının da altını çiziyorlar.

Bir Obama yönetimi yetkilisi hafta başında yaptığı açıklamada, “Eğer PKK Türkiye’de bir dizi saldırı başlatmamış olsaydı, Türkiye de PKK’ya saldırmazdı” diye konuştu. “Olayı başlatan, PKK’nın Türkiye topraklarında polisleri ve askerleri öldüren saldırıları oldu” diyen yetkili, şimdiyse bunun devamının yaşandığını belirtti.

Çatışmaları kim başlatırsa başlatsın yaşananlar, IŞİD’i “zayıflatıp yenilgiye uğratmayı” ana politikası yapan Amerika’nın tercih etmeyeceği bir durum oldu.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Savunma Bakanlığı yetkilisi de “Çabalarımızın uyum içinde olduğundan emin olmalıyız” diye konuştu.