ABD: Türkiye, YPG'ye saldırmayacağı konusunda güvence verdi

ABD'li yetkililer, Türkiye'nin Irak'taki PKK hedeflerini bombalamasına göz yumarken, Suriye'de PYD/YPG'ye karşı saldırı olmayacağı konusunda Türk yetkililerin güvence verdiğini söyledi.

Dış Haberler

ABD ile Türkiye arasında Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaş ve İncirlik Üssü'nün kullanımı konusunda mutabakata varılırken, Ankara'nın PKK'ye yönelik artırdığı baskıların Suriye ile ilgili olmadığı söyleniyor.

New York Times'tan Anne Barnard'ın haberine göre, ABD, Türkiye'nin Irak ve içerideki PKK operasyonları ile Suriye'de PYD/YPG ile olan ilişkileri birbirinden ayırmaya çalışıyor.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Türkiye'deki son gerginliği PKK'nin başlattığını ve Türkiye'nin kendini savunma hakkı olduğunu söyledi.

Bir başka ABD'li yetkili ise, Türkiye'nin PKK'ye yönelik saldırısının, Suriye'de ABD'nin PYD ile olan ilişkilerini "karmaşık hale getirdiğini" belirtti.

Yetkili, ABD'nin Türkiye'ye, Suriye Kürtlerine saldırmaması" konusunda baskı yaptığını söylerken, bir Türk yetkilinin ABD'ye bunun garantisini verdiği iddia edildi.

ABD'nin eski Ankara Bbüyükelçilerinden Francis J. Ricciardone, Türkiye'nin, Batı'da kabul gören "PKK'yle YPG'yi ayırma" stratejisine uyum sağladığını düşünüyor.