ABD-Türkiye anlaşması Suriye'nin kuzey batısında fiili tampon bölge hedefliyor

Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmanın ana hatlarıyla belli olduğu, Suriye'nin kuzey batısında fiili "güvenli bölge" oluşturulacağı iddia edildi.

Dış Haberler

Türkiye, ABD'ye tam angajmanla birlikte Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaşa ve Irak'taki PKK hedeflerine saldırıya başlamışken, "tampon bölge" tartışmaları yeniden gündeme geldi.

Washington Post'tan Karen DeYoung ve Liz Sly'ın haberine göre, ABD'li ve Türk yetkililer, iki ülkenin Suriye'nin kuzey batısında oluşturulacak "güvenli bölge"nin çerçevesi konusunda anlaştı.

Plana göre, şu anda "muhaliflerin" elinde bulunan Azez'den Cerablus'a kadar olan genişlik ile Türkiye sınırından şu anda IŞİD'in elinde bulunan Bab'a kadar olan derinlikte "güvenli bölge" oluşturulacak.

Bu "güvenli bölge"nin, Türkiye'nin uzun vadeli ve ilan edilmiş "uçuşa yasak bölge" talebini tam olarak karşılamayacağı, ancak Türkiye'de bulunan 2 milyon mülteci için korunaklı bir bölge anlamına geleceği belirtiliyor.

Planın ayrıntıları, örneğin güvenli bölgeyi kontrol edecek "muhalif" güçlerin belirlenmesi konusu, hala tartışılıyor.

Ancak ABD, bunun resmi bir "güvenli" ya da "uçuşa yasak" bölge olmayacağı konusunda net. Haberde görüşlerine yer verilen üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, "Türkiye ile birlikte yürütülecek hiçbir askeri faaliyet Suriye'de bir uçuşa yasak bölgeyi içermeyecek" dedi.

Yetkili, Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'e karşı savaşan güçleri desteklemek için Türkiye ile işbirliği yaptıklarını, hedefin IŞİD'den arındırılmış bölge ve Türkiye sınırını güvence altına almak olduğunu belirtti.

ABD'li ve Türk yetkililer, IŞİD'le savaşta sonraki hedeflerin Karkamış'ın karşısındaki Cerablus ile Elbeyli'nin karşısındaki Er-Rai olduğunu vurguluyor.


Post'un yayımladığı "Suriye'de güvenli bölge" haritası