ABD Ticaret Bakanını ağırlayan Çipras'ı on binler protesto etti

Selanik Uluslararası Fuarı'na ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile birlikte katılan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, PAME üyesi işçiler tarafından Aristo Meydanı'nda yapılan mitingle protesto edildi. GSEE sendikası ile anarşistler de Çipras'ı protesto etmek için ayrı eylemler düzenlerken, Makedonya ile isim anlaşmasına karşı çıkan aşırı sağcılar önce anarşistlerle sonra polisle…

Dış Haberler

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Selanik Uluslararası Fuarı'na ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile birlikte katıldı. ABD Ulusal Marşı'nın okunduğu törende Wilbur Ross bir konuşma yaptı. Çipras'ın yeni kemer sıkma tedbirlerini açıklaması beklenirken, gün boyunca fuar merkezi yakınlarında on binlerce kişi protesto gösterileri düzenledi.

Tüm İşçilerin Militan Cephesi (PAME) Aristo Meydanı'nda toplanarak Çipras'ın kemer sıkma politikalarını ve ABD'yi protesto etti.

Fuar yakınlarında bir eylem de GSEE'ye bağlı sendikalar tarafından gerçekleştirildi.

Anarşist grupların da ayrı bir gösteri düzenlediği fuar merkezi yakınlarında, aşırı sağcı milliyetçi gruplar Makedonya ile isim anlaşmasını protesto etmek için toplandı. Milliyetçilerle anarşistler arasında çıkan çatışmada bir kişinin yaralandığı bildirildi. Aşırı sağcılar daha sonra polisle de çatıştı.

Yugoslavya’nın dağılmasının ardından ortaya çıkan ‘Makedonya’ ismi tartışmasında en son Üsküp ve Atina arasında yürütülen görüşmelerde, resmi adı Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya olan Makedonya’nın isminin ‘Kuzey Makedonya’ olarak değiştirilmesi durumunda, Yunanistan’dan AB ve NATO’ya giriş konusunda destek alması konusunda mutabakata varılmıştı.

Yunanistan’daki milliyetçiler, içerisinde "Makedonya" adı geçen bütün isimlere karşılar. Selanik’in bulunduğu bölge "Orta Makedonya" olarak adlandırılıyor.

Makedonya'da adını Kuzey Makedonya Cumhuriyeti diye değiştirmek üzere 30 Eylül'de referanduma gidecek. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Makedonyalıları NATO ve Avrupa Birliğine üyelik sağlamak için Yunanistan ile anlaşmayı kabul etmeye çağırdı.