'ABD, Suudi Arabistan'a Yemen saldırıları için kimyasal silah sağlıyor'

Suudi Arabistan'ın, Yemen'e dönük saldırılarında insan derisine temas halinde ölümcül zararlar verebilen bir kimyasal silah olan beyaz fosforu kullandığı iddia edildi.

teleSUR'un haberine göre Suudi Arabistan, Yemen'e dönük saldırılarında insan derisine temas halinde verdiği ölümcül zarar ile bilinen bir kimyasal silah olan beyaz fosforu kullanıyor. ABD ise Suudi Arabistan'a bu kimyasalı sağladığını doğruluyor.

İddiaların arından Suudi Arabistan'ın saldırılarında bu kimyasalı nasıl kullandığı ortaya çıkarılmış değil ancak sosyal medyada paylaşılan görüntüler kimyasalın havan mermilerinin isabet etmesi ile yayıldığını gösterir nitelikte. ABD'li askeri yetkililer ise Suudi Krallığı'na bu kimyasalı sağladıklarını doğrulamakla birlikte bu kimyasalın ne kadar ve ne tarihte sağlandığını bildirmekten kaçındılar.

İnsan derisine temas halinde son derece yanıcı olan beyaz fosfor ölümcül hasara neden olabiliyor. Beyaz fosforun kullanımında uluslarası bir yasak olmamakla birlikte ABD'nin belli şartlar altında pek çok ülkeye bu kimyasalı sattığı biliniyor. ABD'den büyük askeri destekler alan İsrail de Gazze'de Filistinlilere karşı beyaz fosfor kullandığı daha önce itiraf etmişit.