ABD: Suudi Arabistan 'dikkatli olursa' misket bombası kullanabilir

Suudi Arabistan'ın Yemen'de misket bombası kullanmasına dair sorular üzerine ABD yetkilisi, Suudiler "dikkatli" olursa bir sorun olmadığını söyledi.

Dış Haberler

Suudi Arabistan'ın Yemen'de 116 ülke tarafından yasak ilan edilen misket bombasını kullandığına dair iddialara cevap veren ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü  Jeff Rathke, sivil kayıplarıyla ilgili raporları çok ciddiye aldıklarını iddia ederek, bu konuda nihai bir sonuca ulaşmadıklarını açıkladı.

Suudi Arabistan'ın misket bombası kullanıp kullanamayacağıyla ilgili sorular üzerineyse sivil ölümü olmaması konusunda "dikkatli" olunması durumunda kullanılabileceğini söyledi.

ABD ve Suudi Arabistan'ın misket bombasını yasaklayan ülkeler arasında olmadığı bilinirken, ABD'nin patlamayan parça oranının %1'i geçmemesi koşuluyla misket bombası sattığı da biliniyor.

Ancak Suudilerin Yemen'de kullandığı misket bombalarının patlamama oranının %5 ile %20 arasında olduğu düşünülürken, bunun da yıllar sonra bile bu parçalara dokunulması sonucu sivil ölümleri yaşanması anlamına geldiği belirtiliyor.