ABD Suriye'den geri çekilmeye çalışıyor

Bazı Beyaz Saray ve Ulusal Güvenlik Konseyi üyelerinin, Obama'yı Suriye'den çıkmaya ve Esad yönetiminin kalmasına ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor.

Dış Haberler

Rusya'nın Suriye'de askeri operasyonlara başlamasından önce "siyasi çözüm" ve "Esadlı geçiş" önerilerine yeşil ışık yakan ABD'de süreç hızlanıyor.

Bloomberg'den Josh Rogin ve Eli Lake'in haberine göre, bazı Beyaz Saray danışmanları ve Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleri, Başkan Barack Obama'yı Suriye'den geri çekilmeye, şiddeti azaltmaya ve Esad yönetimini değiştirmeden şimdilik vazgeçmeye ikna etmeye çalışıyor.

Öte yandan Obama'nın dış politika ekibinin de, Rusya'nın Suriye müdahalesinin Esad'ı desteklemek ve esas olarak IŞİD dışındaki "muhalefet" gruplarını desteklemek için yapıldığına "şüphesi kalmamış."

Haberde Beyaz Saray'ın bu sonuca daha yeni yeni vardığı öne sürülüyor. ABD istihbarat örgütlerinin uyarısına rağmen, yönetimin Rusya ile sahada işbirliğini araştırdığını söyleyen Bloomberg, yaz boyunca Rus yetkililerin ABD'li mevkidaşlarına Esad'ı uzun vadede görevde tutmayı hedeflemediklerini aktardığını ileri sürdüyor.

ABD'nin Rusya ile birlikte Suriye'yi istikrara kavuşturmasının artık mümkün olmadığını ve ABD'nin Rusların doğru söylemediğini düşündüğünü belirten Bloomberg, tek çözümün Esad yönetimi ile Suriye'de yerel ve küçük ölçekli ateşkesler olduğunu yazıyor.

Bir Obama yönetimi yetkilisi, "Beyaz Saray bir şekilde Esad'ı iktidarda tutarken çatışmaları azaltabileceğimizi düşünüyor" dedi.

Buna göre plan şöyle: Eğer Esad devrilmeyecekse ve ufukta bir siyasi süreç görünmüyorsa, ABD Suriye halkının acısını hafifletmeye ve mülteci krizini yatıştırmaya odaklanabilir.

Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından savunulan bu görüşe, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ve ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power tarafından itiraz edildiği söyleniyor.

Kerry ve Power, Esad'ın üzerindeki baskıyı artırarak Suriye liderinin müzakere masasına oturtulmasını istiyor.

ABD istihbarat yetkilileri, Rusya'nın Suriye'deki niyetine ilişkin güvensizlik içinde olmalarına rağmen, CIA tarafından desteklenen "muhalefet" gruplarının da saldırya uğrayacağını tahmin edemediklerini itiraf ediyorlar.