ABD, Suriye bombardımanını genişletmek istiyor, AKP 'Esad gitsin'de diretiyor

ABD'nin, Suriye-Türkiye sınırındaki hava bombardımanını genişletmek istediği, ancak Türkiye'nin "Esad gitsin" şartını öne sürmesi nedeniyle planın şimdilik işlemediği belirtiliyor.

Dış Haberler

ABD, Suriye'deki Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) varlığına karşı hava saldırılarını genişletmek isterken, Türkiye ile olan anlaşmazlıklar nedeniyle plan şimdilik bekletiliyor.

Washington Post'tan Karen DeYoung'un haberine göre, ABD'nin hedefi, Türkiye sınırı üzerinden Kobani'nin batısına doğru genişleyen bir saldırı planı.

Ancak ismini açıklamayan bir ABD'li yetkili, Türkiye ile ABD'nin "farklı önceliklere göre hareket ettiğini" söyledi.

Ankara'nın hala Beşar Esad'ı devirmeye odaklandığını söyleyen yetkili, buna rağmen Washington'un IŞİD'in peşinde olduğunu kaydetti.

ABD planına göre, Halep'in kuzey doğusundan Kobani'nin batısına kadar uzanan alan bombardımana tabi tutulacak. Bu bölgeye, Türkiye mültecileri, muhalefet militanlarını ve kendi özel birliklerini yerleştirerek adı konmamış bir tampon bölge yaratabilecek.

Türkiye bu tampn bölge ile birlikte, IŞİD karşıtı koalisyonun hava saldırıları ile işbirliği yapacak ve IŞİD'i doğuya doğru sürmeye yardımcı olacak. Plan için, Adana'daki İncirlik Üssü kullanıma açılacak.

Haberde, askeri görüşmelerin sürdüğü, ancak tarafların coğrafi güzergah konusunda anlaşamadıkları belirtildi.