ABD silah pazarı Arap devletlerinin savaşlarını besliyor

ABD gazetesi The New York Times'ın haberine göre, ABD silah şirketler Arap ülkelerine silah satarak bölgedeki savaşları besliyor.

Dış Haberler

The New York Times'ın haberine göre ABD'nin silah ticareti Arap devletlerinin savaşlarını besliyor.

Geçtiğimiz hafta silah endüstrisinden yetkililer ABD Kongresi'ne IŞİD'e karşı savaşan Arap devletlerinden (Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Ürdün ve Mısır) binlerce füze, bomba ve başka silahlar almak içni talep geleceğini belirtirken, Arap ülkelerinin ellerindeki tüm cephaneliği geçtiğimiz yılda tükettiği belirtiliyor.

İSRAİL YARARLANACAK
Haberde Arap ülkelerine satılan silahlara konulan denetimlerin İsrail'in askeri avantaj sağlayacağı şekilde ayarlandığı belirtilirken, İsrail'in mevcut durumda İran'a karşı Arap ülkeleri ile ittifak kurmuş olması sebebiyle ABD yönetiminin Körfez ülkelerine daha gelişmiş silahlar satılmasına da izin verdiği söyleniyor. Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nden Anthony H. Cordesman, "İsrail'in hesabı basit" derken, Körfez ülkelerinin "anlamlı bir tehdit" oluşturmadığını, ancak "İran'a karşı anlamlı bir karşı ağırlıkları" olduğunu iddia ediyor.

GELİŞMİŞ SİLAHLAR AKACAK
Haberde zengin Sünni devletlerin Şii İran'a karşı bölgesel üstünlük için kararlı bir şekilde savaştığı söylenirken, bunun sonucunun endüstrinin en son ürünü olan gelişmiş silahların da satışının artması olacağı aktarılıyor. Körfez ülkelerinin ordularının geçmişte sadece sembolik anlamları olduğunu belirten savunma uzmanı Richard L. Aboulafia, bu orduların birden bire kullanılmaya başladıklarını söylüyor.

KÖRFEZ SİLAH TİCARETİ BÜYÜYOR
Suudi Arabistan'ın silah alımına geçtiğimiz yıl 80 milyar dolar yatırdığı aktarılırken, ülkenin Fransa ve İngiltere'yi de geçerek dördüncü büyük silah pazarına dönüştüğü söyleniyor. Yemen saldırısında Suudi Arabistan'ın Boeing'den aldığı F-15leri, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Lockheed Martin'den alınmış F-16'ları kullanması da pazarın canlılığını kanıtlar nitelikte.

Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin orduya ayırdıkları bütçe kat kat artarken, Katar'ın geçtiğimiz yıl ABD ile yaptığı 11 milyar dolarlık bir anlaşma ile Apache saldırı hükümetleri ve Patriot ile Javelin füze savunma sistemleri aldığı kaydediliyor. Ülkenin şimdi de Boeing'den F-15 uçakları almak istediği söyleniyor.

HEDEF RUSYA VE İRAN
Açılan pazarı gören silah şirketlerinin hızlı davrandığı gözlemlenirken, Boeing'in Katar'da 2011'de bir ofis açtığı ve onun ardından da Lockheed Martin tarafından bir ofis daha açıldığı söyleniyor. Lockheed, 2013'de yalnızca yabancılara silah satışına yönelik birimler oluştururken, şirketin yöneticileri de yabancılarla yapılan işlerin artması gerektiğini söylüyor.

ABD istihbarat örgütleri Ortadoğu'daki vekalet savaşlarının yıllarca sürebileceğini öngörürken, bunun da bölge ülkelerinin silah alımını sürdürmesi bekleniyor. Bölge ülkelerinin ABD'nin en son üretimi olan F-35 savaş jetlerini de alması beklenirken, bununla birlikte bölgede İsrail'in askeri üstünlüğüün azalacağı söyleniyor. Ayrıca bu jetin Rusya'nın İran'a satacağı füze sistemini de aşabileceği düşünülüyor.

İSRAİL'E GARANTİ
Ancak ABD'nin bunu Arap ülkelerine istediklerinde İran'a saldırmalarının yolunu açacağı için istemeyeceği de belirtiliyor. Yemen'de Suudi silahlarının sivil halka karşı kullanıldığını belirten Silah Denetim Kurumu yöneticisi Daryl Kimball, bölgede silah satısını arttırmanın ölümleri arttırabileceğini söylüyor.

Ayrıca ABD Kongresi tarafından 2008'de çıkartılan bir yasada bölgeye silah satılırken İsrail'in nitelik olarak askeri üstünlüğe sahip olacağını garantiye alıyor. Ancak Obama yönetiminin Arap ülkelerinin ordularını geliştirmenin gerekliliğine inandığı da aktarılıyor.

ABD'nin eskiden sadece NATO'ya sattığı silah sistemlerini Arap ülkelerie de vermeye başladığı görülürken, bunun sebeplerinden birinin bu ülkelerinin IŞİD'e karşı savaştaki kesinlikleri olduğu iddia ediliyor.