ABD Savunma Bakanı James Mattis görevini bırakıyor

ABD Savunma Bakanı James Mattis Şubat ayında görevini bırakacak.

ABD Başkanı Donald Trump, Savunma Bakanı James Mattis'in Şubat ayının sonunda emekli olacağını açıkladı.

Trump, Mattis'in yerine gelecek ismi açıklamadı ama görevlendirmenin yakında yapılacağını duyurdu.

Mattis'in görevden ayrılma kararı, Trump'ın 2 bine yakın ABD askerini Suriye'den geri çekmeye başladığı günlerde geldi.

ABD Başkanı Trump, Mattis’in görevden ayrılmasıyla ilgili açıklamayı Twitter hesabından yaptı. Trump mesajında “General Jim Mattis geçen iki yıl boyunca yönetimimde Savunma Bakanı olarak hizmet ettikten sonra Şubat sonunda şerefle emekliye ayrılacak. Jim’in döneminde özellikle yeni savaş ekipmanları alınması konusunda muazzam ilerlemeler sağlandı” dedi.

Mattis’in müttefik ülkelerin askeri yükümlülüklerini yerine getirmeleri konusunda kendisine çok yardımcı olduğunu belirten Trump, yeni Savunma Bakanının kısa süre içinde açıklanacağını söyledi ve Mattis’e hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

Trump’a hitaben yazdığı istifa mektubunda Mattis, “müttefiklere saygıyla davranmak” ve “ortak savunma için Amerikan gücünün tüm unsurlarını kullanmak” gerektiği görüşüne yer verdi.

ABD'nin uluslararası pozisyonuna ilişkin görüşlerinin Trump'la farklılaştığını ima eden Mattis, “Bu ve başka konularda görüşleri sizinle daha uyumlu bir Savunma Bakanına sahip olma hakkınız olduğu için, görevimden ayrılmamın doğru olacağına inanıyorum” dedi.

Mektubunda Trump’ın Suriye’den çekilme kararına ilişkin bir yoruma yer vermeyen Mattis, daha önce ABD’nin Suriye’den “erken” çekilmesinin stratejik bir hata olacağını söylemişti.

Mattis istifa mektubunda görüşlerini “Müttefiklere saygıyla davranmak ve aynı zamanda kötücül aktörlere ve stratejik rakiplere karşı uyanık olmak” olarak açıkladı.

Mattis uzun istifa mektubunda “Çin ve Rusya kendi çıkarlarını komşularının, Amerika'nın ve müttefiklerimizin pahasına ilerletmek amacıyla başka ülkelerin ekonomik, diplomatik ve güvenlik kararlarıyla üzerinde veto yetkisi kazanarak kendi otoriter modelleriyle uyumlu bir dünya oluşturmayı amaçlıyor. Bu nedenle ortak savunmayı sağlamak amacıyla Amerikan gücünün bütün araçlarını kullanmalıyız" ifadelerini kullandı.

Mattis yeni Savunma Bakanı atanana dek, Şubat sonuna kadar görevini sürdüreceğini de belirtti.