ABD: Rusya'nın önerisi işgal planı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yapılan Ukrayna toplantısında, ABD, Rusya'nın Ukrayna'da çatışmaların son bulmasını öngören ateşkes ilan edilmesi ve tarafların ağır silahlarını çekmeleri önerisini reddetti.

DHA

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Samantha Power, Rusya'nın Ukrayna'da çatışmaları bitirmek için yaptığı önerinin bir işgal planı olduğunu söyledi.

Power, planının nihai amacının, Ukrayna'da ayrılıkçıların ve Rus güçlerinin son dört ayda elde ettikleri toprak kazanımlarını meşrulaştırarak hem Ukrayna'ya, hem de uluslararası topluma dayatmak anlamına geleceğini belirtti.

Power, planın kabul edilmesi durumunda Rusya'nın geçen yıl Eylül ayında verdiği, savaşçılarını bu ülkeden çekme ve Ukrayna'nın uluslararası sınırlarının kontrolünü Kiev yönetimine verme sözünü tutmamış olacağını vurguladı. BM Genel Sekreter Politik İşler Yardımcısı Jefrey Feltman da, Ukrayna'da süregelen durumun, yalnızca Ukrayna yada bölge için değil, tüm dünya için tehdit oluşturduğunu belirterek "Bir yıl önce yerinden edilmiş hiçbir vatandaşı olmayan bir ülkenin bugün sınırlarında 850 bin, komşu ülkelerde de 600 bin yerinden edilmiş vatandaşı var" dedi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Eylül'de varılan Minsk Anlaşmasına uymayan tarafın Ukrayna olduğunu savundu. Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev ise Rusya'nın 2014 Eylül ayından bu yana 550 kilometre kare Ukrayna toprağını ele geçirdiğini, ateşkes anlaşması sonrası çıkan çatışmalarda 237 asker ve 148 sivilin öldürüldüğünü söyledi.

Rusya ve Ukrayna, Eylül ayında Belarus'un başkenti Minsk'te yapılan görüşmelerde ateşkes ilan etmiş ve barış anlaşmasının çerçevesi üzerinde uzlaşmıştı. Ukrayna'da son haftalarda çatışmalar yeniden şiddetlenmişti.