ABD: Rusya Güvenlik Konseyi'ndeki pozisyonunu istismar ediyor

ABD'nin Birleşmiş Milletler elçisi Samantha Power, Rusya'yı Suriye'de yaşananlardan sorumlu tutarak, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ndeki pozisyonunu istismar ettiğini savundu.

Dış Haberler

ABD'nin Birleşmiş Milletler elçisi Samantha Power, Rusya'nın Suriye'de yaşananlardan sorumlu olduğunu öne sürdü.

Power, ateşkesin başarısız olmasının ardından gerilimin artmasının da Rusya kaynaklı olduğunu iddia etti.

Rusya, ABD destekli Suriyeli "muhaliflerin" gerçekleştirdiği 300'ün üzerindeki ateşkes ihlaline işaret ederken, cihatçıların ABD ve Rusya tarafından kararlaştırılan maddelere uymadığına, El Nusra Cephesi ile ayrışmayı kabul etmediğine dikkat çekti.

ABD temsilcisi Power ise, "Rusya'nın desteklediği ve yaptığı şey terörle mücadele değil, barbarlık" diyerek "Rusya ve Esad'ın barışı desteklemek yerine savaştan yana olduğunu" öne sürerek, Rusya ve Suriye'nin sivil hedefleri vurduğu yönünde açıklamalarda bulundu. Power, "kimin bu hava saldırılarını gerçekleştirdiğini ve sivilleri öldürdüğünü söylemenin zamanı geldi" dedi.

'RUSYA KONUMUNU İSTİSMAR EDİYOR'
"Rusya BM Güvenlik Konseyi'nde kalıcı konuma sahip, bu bir ayrıcalık ve bir sorumluluk" diyen ABD temsilcisi" ancak Suriye'de ve Halep'te, Rusya bu tarihsel ayrıcalığını istismar ediyor" dedi.

İngiltere'nin BM elçisi Matthew Rycroft da ABD'ye destek vererek, Rusya'nın Suriye'nin barış sürecinin dışında tutulması gerektiğini savundu.  Rycroft, Rusya'nın siyasi sürece dahil olmasının sonuna "çok çok yaklaşıldığını" ve Güvenlik Konseyi'nin "sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini" söyledi.

İngiltere temsilcisi, Rusya ve Suriye'nin savaş suçu işlediğini iddia etti.