ABD Ramadi’nin IŞİD’in eline geçmesine göz mü yumdu?

ABD’nin önde gelen gazetesi New York Times, Ramadi’nin IŞİD’in eline geçmesinden önce Irak Başbakanı’nın Şii milisleri göreve çağırdığını ancak ABD’nin buna karşı çıktığını yazdı.

Dış Haberler

ABD’nin etkili gazetelerinden New York Times, hafta sonu IŞİD tarafından ele geçirilen Ramadi’nin düşüşüne ilişkin haberinde önemli bir ayrıntıya yer verdi.

Gazete, Sünnilerin ağırlıklı olduğu Anbar Vilayeti’nde bulunan kentin IŞİD’in eline geçmesi ihtimalinin güçlenmesi üzerine, Sünni aşiretlerin liderlerinden oluşan Anbar Vilayet  Konseyi’nin Başbakan Haydar el Abadi’den yardım istediğini yazdı. Bunun üzerine el Abadi’nin Şiilerden oluşan Tikrit’in kurtarılmasında önemli rol oynayan Halk Seferberlik Güçleri ile bazı başka Şii milisleri göreve çağırdığını duyuran New York Times, ABD’nin bu müdahaleye izin vermediğini yazdı.

MEZHEPÇİ BÖLÜNMELERİ ARTIRABİLİRMİŞ!

Irak’taki Sünni gruplarla Peşmerge’ye Irak merkezi yönetimi dışında silah ve para yardımı yapan ABD’nin, Şii milislerin bölgeye gelmesine karşı çıkmasının nedeni ise “mezhepçi çatışmaları artırma riski” olarak kaydedildi. New York Times şu ifadelere yer verdi:

Irak kuvvetlerine destek olan hava saldırılarını gerçekleştiren uluslararası koalisyona önderlik eden ABD, Anbar’da [Şii] milislerin görevlendirilmesine karşı çıktı. Amerikalı yetkililer, milislerin bölgede mezhepçi gerilimleri ateşleyebileceği ve bunun da bölgenin pasifize edilmesini daha zor hale getirebileceği endişesi taşıyor.

Anbar Vilayet Konseyi temsilcilerinin ABD’nin Irak Büyükelçisi Stuart E. Jones’la da bir araya geldiğini belirten gazete, Jones’un delegasyona ABD’nin, milisler Abadi’nin kontrolü altında olduğu sürece hava desteği vermeyi sürdürebileceğini söylediğini yazdı.

IŞİD YENİ SİLAHLAR ELE GEÇİRDİ

Bu arada uzun süre aradan sonra Ramadi’yi ele geçirerek önemli bir mevzi kazanan IŞİD’in kenti ele geçirmesi sayesinde önemli miktarda silah ve mühimmata da kavuştuğu bildirildi.

Anbar Harekat Komuta Merkezi’nden yapılan açıklamada kenti bütünüyle terk eden Irak birliklerinin arkalarında çok miktarda roket güdümlü el bombası (RPG) ve ağır makineli tüfek bıraktığını kaydetti.

PENTAGON'A GÖRE RAMADİ DÜŞMÜŞ SAYILMAZ!

Bedr Tugaylarına bağlı Halk Seferberlik Güçleri, Ramadi’ye müdahale etmek üzere hazırlık yaptıklarını duyururken, Irak’ta savaşan bir başka aktif Şii grup olan Kataeb Hizbullah da birliklerinin kente gitmeye hazır olduklarını duyurdu.

Pentagon ise dün akşam bütünüyle IŞİD kontrolüne giren Ramadi’nin IŞİD’in eline geçtiğini söylemek için “henüz erken” olduğunu iddia etti. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Steven H. Warren, “Ramadi’de halen devam eden sert çatışmaları izliyoruz. Durum hala değişken ve tartışmalı” ifadelerini kullandı.