ABD, PKK'ye operasyondan memnun: KYB-YPG-İran görüşmesi mi?

ABD, Türkiye'nin Irak'taki PKK hedeflerini vurmasına göz yummasının nedenleri tartışılıyor. Bu nedenler arasında, YPG ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin Haziran ayında Süleymaniye'de yaptığı bir görüşme yer alıyor olabilir.

Dış Haberler

Türkiye, ABD çizgisine gelerek Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) karşıtı uluslararası koalisyona tam boy teslim olurken, Irak'ta PKK'yi de vurmaya başladı.

İlk akla gelen, ABD'nin IŞİD'le savaşa girmesi karşılığında, Türkiye'nin "Kürtk kaygısı"na göz yumduğu düşüncesiydi. Ancak bir süredir yayılan dedikodular, ABD'nin derdinin bundan fazlası olabileceğini düşündürtüyor.

YPG-İRAN BAĞLANTISI
Bir süredir sosyal medya mecralarında "dedikodusu" dolaşan bir iddia, Middle East Briefing (MEB) tarafından ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Bu iddialardan birisi, Haseke'de savaşan YPG'ye silah yardımının Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üzerinden yapıldığıydı.

MEB'in haberine göre, Haziran ayının sonlarına doğru Süleymaniye'de, KYB'nin Suriye uzantısı KYB-Suriye* ile YPG temsilcileri bir araya geldi. 

Görüşmenin konuları arasında, Suriye'nin kuzeyinin geleceği ve YPG ile İran arasında iletişim kanalları açma planı yer alıyordu.

İddiaa göre görüşmeler sırasında, İran Devrim Muhafızları'ndan da yetkiler bulunuyordu.

KÜRTLERE ÖZERKLİK
Teklifin içeriği şöyleydi: Suriye'nin kuzeyinde Suriye ordusu ile işbirliği karşılığında Suriye yönetimine verilen desteğin aynısının YPG'ye de verilmesi. Tahran, Şam ve PUK yönetimlerinin onayıyla, gelecekte Suriye'nin kuzeyinde özerkliğin kabul edilmesi de, İran'ın teklifi içerisinde yer alıyordu.

Görüşmeyi bağımsız kaynaklarca doğrulayamadığını belirten MEB, ellerinde yalnızca iddia olunun görüşmenin ardından sahada yaşananlar olduğunu belirtti.

MEB, bir süre önce YPG'nin Kobani'deki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerine kentten ayrılma ültimatomu vermesi ve Haseke'de ismi konmamış YPG-ordu işbirliğini hatırlatıyor ve "görüşme doğru" imasında bulunuyor.

Haseke'de bir Suriyeli subay, YPG'ye kendilerinin yardım ettiğini ve silah verdiğini söylemişti. YPG'liler ayrıca, ABD ile Suriye arasındaki aracılığı bir Kürt'ün yaptığını ileri sürmüş, ancak ABD bunu yalanlamıştı.

KYB, Irak siyasetinde İran'a en yakın siyasi öznelerden birisi olarak kabul ediliyor. KYB'ye bağlı peşmergeler, Saddam Hüseyin'le savaş sırasında İran'a sığınmışlardı. 

KYB'nin tarihsel lideri Celal Talabani ile de bazı İranlı üst düzey yetkililerin iyi ilişkilere sahip olduğu biliniyor.


* Editörün notu: MEB, "KYB-Suriye" ile, KYB'nin Suriye'deki "kardeş partisi" Kürdistan Demokratik İlerici Partisi'ni kastediyor olabilir.