ABD, Ortadoğu'nun nükleerden arındırılmasına karşı çıktı

BM'nin New York'taki merkezinde nükleer silahların yayılmasını önleyen anlaşmanın yeniden gözden geçirilmesi için düzenlenen konferansta ABD'nin dahil olduğu 3 ülke Ortadoğu'da nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge kurulmasına karşı çıktı.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın (NPT) tarafı olan 162 ülkenin temsilcileri, dünyadaki silahsızlandırma sürecini değerlendirmek için her 5 yılda bir düzenlenen konferansın 9.'su için BM'nin New York'taki merkezinde toplandı.

Ancak yaklaşık 1 ay süren toplantıdan çıkan nihai belge, ABD ve İsrail'in vetosuyla karşılaştı.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre belge, Mart 2016'da bir konferans toplanmasını ve Ortadoğu'da nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasının görüşülmesini öngörüyordu.

Buna karşın NPT'de imzası bulunmadığı halde gözlemci olarak katılan İsrail, Mısır ve Arap ülkelerinin destek verdiği öneriyi kabul etmedi.

Zira bazı uzmanlara göre, İsrail yapılması planlanan bu toplantıda nükleer silahı olup olmadığını açıklamak zorunda kalacaktı.

ABD 'UZUN VADELİ POLİTİKAMIZLA BAĞDAŞMIYOR' DEDİ
İsrail'e ABD, Kanada ve İngiltere de destek çıktı. ABD Dışişleri Müsteşarı Rose Gottemoeller, kararına gerekçe olarak Mısır ve diğer Arap ülkelerini 'gerçekçi olmayan' koşullar ileri sürmesini gösterdi ve söz konusu toplantının uzun vadeli politikalarıyla bağdaşmadığını savundu.

MISIR: BUNUN SONUÇLARI OLACAK
Hayal kırıklığını gizlemeyen Mısır ise bu vetonun Arap dünyası ve kamuoyunda sonuçları olacağını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Katılımcıların çoğu, NPT'nin uluslararası güvenlik ve istikrarın mihenk taşı olduğu konusunda mutabık kaldı. Buna karşın, üzüntüyle belirtiyoruz ki ABD, İngiltere ve Kanada sebebiyle nihai belge üzerinde uzlaşılamadı" ifadeleri kullanıldı.

Bir sonraki konferans 2020'de toplanacak.