ABD ordusunun yaptığı işkencelerin yeni fotoğrafları yayımlandı

ABD askerlerinin Irak ve Afganistan’da yaptığı işkencelerin yeni fotoğrafları yıllar sonra bir mahkeme emriyle “kısmen” yayımlandı.

Dış Haberler

ABD askerlerinin Irak ve Afganistan’ın işgali sürecinde yaptıkları işkencelerin yeni fotoğrafları yayımlandı. Pentagon, Cuma günü Irak ve Afganistan’da ABD ordusunun yönetimi altındaki bazı cezaevlerinde yapılan işkenceleri gösteren 200 civarında fotoğrafı kamuoyuyla paylaşmak zorunda kaldı. 11 Eylül 2001 ile 22 Ocak 2009 arasında çekilen fotoğrafların 2.300 fotoğraftan oluşan bir arşivin parçası olduğu, ancak yayımlanan 200 fotoğraf dışındakilerin ABD’nin çıkarlarına ve halen Irak ve Afganistan’da bulunan askerlere zarar verebileceği gerekçesiyle yayımlanmadığı kaydedildi.

GÖRÜNTÜLERİN YAYIMLANMAMASINI OBAMA İSTEDİ

İşkence görüntülerinin yayımlanması, 2004 yılında Amerikan Yurttaş Hakları Birliği (ACLU) tarafından açılan davanın bir sonucu. 2004 yılında Irak’ın Felluce kentindeki Ebu Gureyb cezaevinde yapılan işkencelerin açığa çıkmasından sonra açılan dava kapsamında mahkeme, ilk olarak 2005 yılında diğer mevcut görüntülerin de yayımlanmasına hükmetmişti. Ancak ABD Başkanı Barack Obama, Adalet Bakanlığı’nın fotoğrafların yayımlanmasını kabul etmesine karşın bu adımın atılmasını 2009’a kadar erteletti.

2009 yılında ise ABD Kongresi, Savunma Bakanlığı’na ABD’ye zarar verebileceği kanaatinde olması halinde fotoğrafların gizli tutulması konusunda yetki verdi. Böylece işkence görüntüleri bir kez daha kamuoyundan gizli tutuldu.

ACLU PEŞİNİ BIRAKMADI

Ancak ACLU davanın peşini bırakmadı. Davanın Aralık 2014’te görülen duruşmasında ABD Genelkurmay Başkanlığı Plan Harekat Daire Başkan Yardımcısı Tuğamiral Sinclair M. Harris, “fotoğrafların şu anda yayımlanmasının yaratacağı tehlike daha büyük” diyerek, bu kez “IŞİD tehdidine” işaret etti.

ACLU hukuk savaşını “kısmen” de olsa kazanmayı başardı ve Pentagon Cuma günü 2.300 fotoğraftan oluşan işkence arşivinin “zararsız gördüğü” 200 fotoğraflık kısmını yayımladı.