'ABD ordusunun fazla malzemeleri tekrar polise verilecek'

ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions, Obama döneminde yürürlüğe giren, orduya ait fazla askeri malzemelerin polis birimlerine devredilmesini engelleyen yasağın kaldırılacağını açıkladı.

Dış Haberler

ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions, ABD'nin Tennessee eyaletine bağlı Nashville şehrinde yerel polis birimlerine dönük konuşma yaptı. Sessions, Obama döneminde yürürlüğe giren askeri tehçizatların polis birimlerine devredilmesini engelleyen yasa le ilgili olarak, "Bu kısıtlamalar çok ileri gitti" dedi. Sessions, "Yüzeysel endişeleri kamu güvenliğinin üstünde tutmayacağız" ifadelerini kullandı.

New York Times'tan (NYT) Adam Goldman'ın haberine göre Sessions, eski Başkan Barack Obama'nın 2015 yılında getirdiği askeri malzemelerin polise verilmesini engelleyen düzenlemenin kaldırılacağını söyledi.

Sessions, Trump'ın konuya ilişkin Başkanlık Kararnamesi çıkartacağını belirterek, "İşinizi yapmanız için gerekli hayat kurtarıcı malzemeler size verilecek ve bu, yasa dışı iş yapanlara karşı güçlü bir mesaj olacaktır" dedi.

Sessions konuşmasında, Obama'nın polisin kendisini ve mahallelerini korumasını zorlaştırdığını söyledi.

Obama'nın 2015 yılında ABD'nin Ferguson şehrinde polis ve siyahiler arasında yaşanan olaylar sonrası getirdiği yasağa değinen Sessions, "Bu sınırlamalar amacını aştı. Halkın güvenliğini hiçe sayarak böyle yapay gündemle meşgul olmayacağız" şeklinde konuştu.

Sessions, Trump'ın geçtiğimiz gün 1033 sayılı askeri programı tamamen geri getirdiğini ve "yasaları düzeltmek ve polisin ülke çapında desteklenmesi için elinden geleni yaptığını" ifade etti.

Pentagon ise, Obama yönetiminin getirdiği yasaktan bu yana 126 paletli zırhlı araç, 138 bombaatar ve 1,623 kasaturanın iade edildiğini açıkladı.

Yerel kolluk kuvveti yetkilileri de programın tehlikeli durumlarda bütçeleri zorlamadan faydalı olan ekipmanı edinmenin bir yolu olduğunu söyleyerek programı savundu.