ABD ordusu balık hareketlerini inceliyor

ABD ordusu yeni nesil insansız sualtı araçları için balık hareketlerini inceliyor.

ABD ordusu şimdi de yeni bir insansız sualtı aracı tasarlıyor. "Wanda" olarak adlandırılan tasarımın önemi küçük görünse de, Amerikan Deniz Kuvvetleri özerk sualtı araçları (AUVler) ve gözetim için çok önemli bir dönüşüm olacağını, denizaltıların ve mevcut insanlı sistemlerin taşıdığı maliyet ve riskleri önemli oranda azaltacağını ifade ediyor.

Donanmanın derin denizleri keşfetmek ve su koşullarını rapor etmek için denizaltı torpidosu şeklinde, uzun menzilli AUV kullandığı ancak 100 kilo ve yaklaşık 2 metre olan bu aygıtın yoğun engeller veya karmaşık manevralar yapamadığı ifade edildi.

Dört adet yüzgeç ile şeffaf, plastik bir futbol topuna benzeyen prototip, gövdesindea değiştirilebilir sensörler taşıyabilecek şekilde tasarlanmış. Bir pervanesi yok, bunu yan monte kanatçıklar ikame ediyor.

Bu, Pentagon'un insansız sualtı araçlarına ilişkin ilk tasarım girişimi değil. Daha önce de orkinos ve denizanası modeliyle robotik yüzücüler üzerinde araştırma finanse edilmiş ancak bu kez bir köpekbalığı, sırt yüzgeci ve tüm benzer özellikleri ile model olarak kullanılıyor. Pentagon yetkilileri 2016 bütçesinde sualtı robotiğine yönelik "önemli yatırımların" yer alacağını söylüyor.