ABD, Nusra Cephesi'ne çok şaşırdı...

ABD'nin eğitip donattığı silahlı bir grup Nusra Cephesi tarafından dağıtılırken, ABD'li yetkililer Nusra'nın bu hamlesi karşısında şaşırdılar.

Dış Haberler

ABD tarafından “eğit-donat” programı kapsamında eğitilip silahlandırılan 30. Bölük militanlarından birçoğu El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi tarafından kaçırılmıştı.

Nusra, kaçırma gerekçesi olarak, 30. Bölük'ün ABD'yle Nusra'ya karşı işbirliğini göstermişti.

New York Times'a konuşan ABD'li yetkililerse, Nusra'nın hamlesi nedeniyle "şaşırdıklarını" kabul ettiler.

Haberde, ABD'lilerin eğittiği grubun Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ya da Suriye ordusuna karşı savaşmak için çaba sarf ettikleri, ancak Nusra Cephesi'nden bir saldırı ummadıkları aktarılıyor.

Hatta, ABD'liler, Nusra Cephesi'nin 30. Bölük'ü, IŞİD'e karşı müttefik olarak savaşacakları için memnuniyetle karşılayacaklarını tahmin ediyormuş.

Eski bir ABD'li yetkili, durumu "Böyle olması beklenmiyordu" diyerek açıklıyor. Kaçırılan grubun liderlerinden birisi de, Nusra Cephesi'nin kendilerine garanti verdiğni söylemişti.

Üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, eğitilenlere yönelik tehdidin yanlış değerlendirildiğini kabul ediyor. Yetkili, ABD'nin Nusra'nın 30. Bölük'e neden saldırdığının araştırıldığını da söylüyor.

Dün yaşanan çatışmalarda da, 30. Bölük'ün çağrısına rağmen Nusra'ya karşı savaşmaya kimse gelmedi. Ahrar'uş Şam da, resmi olarak "tarafsız" pozisyonda kalmayı tercih etti.