ABD-Mısır ilişkilerinde yeni dönem mi?

Abdülfettah Sisi'nin darbeyle iktidara gelmesinin ardından Washingotn-Kahire ilişkileri soğuk bir seyir izlemişti. Yakın zamandaki bazı ziyaretlerse, ilişkilerin düzelebileceğine dair ihtimalleri ortaya serdi.

Dış Haberler

Ortadoğu'daki en önemli ülkelerden birisi olan Mısır ile ABD arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem başlayabilir.

Müslüman Kardeşler kökenli Muhammed Mursi'ye karşı gelişen büyük halk hareketi ve arkasında gelen askeri darbeyle iktidara gelen Abdülfettah Sisi ile Obama yönetiminin yıldızı pek barışmamıştı.

Washington, Sisi darbesine ses çıkartmasa da, sonrasında Kahire ile olan ilişkilerini eski seviyeye getirmemiş, Mısır ordusuna yapılan askeri yardımın kesilmesi gündeme gelmişti.

Özellikle ülkedeki "insan hakları ihlalleri"ni eleştiren bazı isimlerin, eleştirilerini geri çekmeye başladığı görülüyor.

Geçen Çarşamba günü bir açıklama yapan Abdülfettah Sisi, Mısır'daki insan hakları durumuna "Batı perspektifinden yaklaşılmaması gerektiğini" söylemiş, Ortadoğu'da ulus-devletlerin çökmesinin terörizmin yükselmesine neden olacağı uyarısında bulunmuştu.

Açıklamada, Sisi'nin bu görüşlerini, ABD Kongresi İç Güvenlik Komitesi Başkanı Michael McCaul'un liderliğindeki bir heyete ilettiği vurgulanıyordu.

Bloomberg'de yayımlanan habere göre bu heyet, ABD'li senatörlerin Mısır'a gönderdiği heyetlerden yalnızca birisi. Daha önce Sisi yönetimini sert şekilde eleştiren bazı senatörler, fikirlerini değiştirdiklerini ilan ettiler.

Örneğin bunlardan en önemlisi, Senatör Lindsey Graham'dı. Graham, Mısır'a yapılacak mali yardımları siyasi reform şartını bağlamak istiyordu. Ancak geçen Nisan ayında Mısır'a giden ve Sisi ile 2 saat görüşen Graham, fikrini değiştirdiğini açıkladı.

Graham, "Sanırım o bizim çalışabileceğimiz birisi. Sanırım şu anda o doğru adam, fakat tabii haklı olup olmadığımı onun davranışları belirleyecek" dedi.

Üç yıldır Mısır'a koşulsuz yardımı engellemek için çalışan Graham, şimdilerde Ortadoğu ve Körfez ülkeleri için yeni bir "Marshall Planı" öneriyor.