ABD-Meksika sınırında 'dev çocuk' portresi

ABD-Meksika sınırında dev bir çocuk portresi, çelik duvarla örülen sınırın bir yanından diğer yanına bakıyor.

Dış Haberler

ABD'nin San Diego'nun şehrinin yaklaşık 39 mil güneydoğusundaki Tecate sınır kapısına yaklaştığınızda, sınırın Meksika tarafında ayakta duran ve iki ülkeyi bölen çelik duvara bakan küçük bir çocuğun, dev bir fotoğrafını görebilirsiniz.

Yaklaşık 20 metre boyundaki fotoğraftaki küçük çocuk, elleriyle tutunduğu sınırın Meksika tarafından, merakla öte yanına bakıyor. 

Fotoğrafı JR imini kullanan bir Fransız sanatçı, göç olgusuna dikkat çekmek için sınıra yerleştirmiş. Göç etmenin bir çocuk için anlamını sorgulayan sanatçı, fikrine mekan olacak bir er ararken gezindiği Tecate civarında, fotoğraftaki çocuğun annesiyle tanışmış. Anneden izin aldıktan sonra, çektiği fotoğrafı dev bir boyuta getirmiş.

JR'ın eseri, ABD'de kısaca DACA olarak tanımlanan, Çocuk Göçmenlere İstisnai Muamele düzenlemesinin, ABD Başkanı Donald Trump tarafından yürürlükten kaldırılmasının ardından geldi. Ancak sanatçı, DACA'dan haberinin olmadığını, sürecin tesadüfen böyle geliştiğini belirtti.

Söz konusu düzenleme, göçmenlerin sınır dışı edilmesini önlüyor ve hem eğitim alma, hem de çalışma hakkı tanıyordu. 2012 yılında eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından yürürlüğe konan programın yaklaşık 800 bin göçmenin ABD'de kalmasını sağladığı belirtiliyor.

DACA programına dahil olabilmeleri için, 30 yaş altındaki göçmenlerin İç Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunması gerekiyordu.

Fotoğraftaki çocuğun annesi ise fotoğrafın düşündürdükleri için şöyle diyor; "O benim oğlum, onu anımsayabilirim (fotoğrafa baktığımda) ama umarım başkaları için bu fotoğraf, hayalleri olan, hayallerine siyasi vizyon ve önyargılarla yabancılaştırılmamış herkes için, bir şey ifade eder."