ABD: Kürtleri Türkiye ile birlikte Cerablus'ta durdurduk

ABD'li bir yetkili, Türkiye'nin Cerablus operasyonunu birlikte planladıklarını, Kürtlerin ilerleyişini Cerablus'ta durdurduklarını ve Kürtlere Cerablus'a gitmeleri hâlinde yardım alamayacakları mesajını verdiklerini söyledi.

Dış Haberler

Türkiye'nin ÖSO destekli gruplarla birlikte Cerablus'a saldırmasının ABD ile birlikte planlandığına ilişkin veriler çoğalıyor.

Wall Street Journal'dan (WSJ) Dion Nissenbaum ve Carol E. Lee'nin haberine göre, Cerablus'a başlatılan harekat "Türk-Amerikan askeri yapımı."

Amaç ise, IŞİD'in hayati ikmal hattını kesmek ve Kürtleri Cerablus'a yönelmekten alıkoymak.

Haberde, Türk Özel Kuvvetleri'nin ABD'li askeri danışmanlar, ABD İHA'ları ve Türk topçularının desteğiyle Cerablus'a girdiği belirtiliyor.

ABD'li yetkililer, İncirlik'teki ABD İHA'larının Cerablus üzerinde uçarak istihbarat topladığını, Amerikan Özel Operasyonlar Kuvveti'nin de sınırın Türkiye tarafında Türk askeri yetkililerle birlikte harekatı planladığını kaydediyorlar.

Bir ABD'li yetkili, gerek olması hâlinde Cerablus'a saldıran ÖSO'culara Amerikan hava desteği de sağlayacaklarını söylüyor.

"Türklerle senkronize oluyoruz" diyen yetkili, Türkiye'nin ne yaptığına ilişkin "tam bir görüşe" sahip olduklarını belirtiyor.

Yetkili, hem ABD'nin hem de Türkiye'nin Kürtlerin ilerleyişi karşısında endişelendiğini, Suriye Demokratik Kuvvetleri (SDF) ile Türkiye arasında doğrudan bir çatışam istemediklerini, bunu Türkiye'de net bir şekilde bildirdiklerini vurguluyor.

ABD'li yetkili, operasyonun Kürtlerin ilerleyişine son vereceğini, operasyonla birlikte onlara "Eğer Cerablus'a giderseniz ABD'den destek alamazsınız" mesajının verileceğini söylüyor.

Yetkili, "Türklerin en büyük endişesine de dur demiş olduklarını" iddia ediyor.