ABD istihbaratı IŞİD'in güçleneceğini de Bingazi'den Suriye'ye giden silahları da biliyormuş

ABD istihbaratının IŞİD'in büyüyeceğini ve halifelik ilan edeceğini tahmin ettiği ortaya çıktı. İstihbarat ayrıca, Libya'dan Suriye'ye giden silahların da farkındaymış.

Dış Haberler

ABD'nin askeri istihbaratı DIA'nın 2012 yılında Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidine dair yeterli bilgiye sahip olduğu ortaya çıktı.

DIA raporu, muhafazakar bir kurum olan Judicial Watch'un açtığı bir dava sonucu ortaya çıktı. Dosyanın içindeki bilgiler Fox News haberleştirdi.

5 Ağustos 2012 tarihli raporda, güvenlik koşullarındaki bozulmanın Irak'taki sonuçları üzerinde duruyor. Bu koşulların, IŞİD'in öncülü olan Irak El Kaidesi için "ideal bir atmosfer" yarattığını belirten raporda, örgütün eski toprağı olan Musul ve Ramadi'ye geri döneceği ve Suriye'deki diğer gruplarla birleşerek bir İslami devlet ilan edebileceği uyarısı yapılıyor.

Bir başka raporda ise, ABD istihbaratının Bingazi'den Suriye'ye giden silahlardan tamamen haberdar olduğunu gösteriyor.

5 Ekim 2012 tarihli raporda, silah yüklü gemilerin Bingazi'den Banyas ve Burc İslam limanlarına götürüldüğü belirtiliyor. Gemilerdeki yükün ayrıntılı bir dokümantasyonu da raporda yer alıyor: Ağustos ayının sonunda yollanan gemilerde keskin nişancı tüfekleri, RPG'ler, 125 ve 155 mm'lik obüsler.

ABD'nin Libya Büyükelçisi, 11 Eylül 2012 tarihinde Bingazi'de İslamcı militanlar tarafından öldürülmüştü.