'ABD istihbaratı 100 bin yabancıyı izliyor'

Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) 100 binden fazla ABD vatandaşı olmayan kişiyi ve onlarla iletişim kuran ABD vatandaşlarını izlediği ortaya çıktı.

ABD Kongresi'nin ülke dışındaki ABD vatandaşlarını izlemeye dönük görev süresi dolmak üzereyken, Trump bu casusluğun genişlemesine izin veren bir yasa çıkarmayı hedefliyor.

Kongre liderleri, söz konusu yasayı, ''ABD vatandaşlarının kişisel özgürlüklerine yapılan saldırı'' olarak nitelendirdi.

Mevcut yasaya göre, Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), bu tür kişisel bilgileri toplayıp, kaydeder. Ancak onları yayınlayamaz. Patrick Leahy (Demokrat, Vermont) ve Mike Lee (Cumhuriyetçi, Utah) gibi senatörler, Kongre’ye terörle mücadele merkezleri aracılığıyla, bu kayıtların sızmasını sınırlayan bir yasa tasarısı sundu.

2012’de Adalet Bakanı Eric Holder, NCTC’ye Ulusal Güvenlik Ajansı ve sivil toplum örgütleri gibi hükümet kaynaklarından alınan, ABD vatandaşlarıyla ilgili geniş çaplı verileri toplama, depolama ve analiz etme yetkisi verdi.

CNN'de yer alan haberde, Ulusal Güvenlik Dairesi'nin, ABD vatandaşlarının yanı sıra, dünya çapında 100 binden fazla Amerikalı olmayan insanı izlediği belirtildi.

Adalet Bakanlığı, Başkan Donald Trump’ın emriyle, ABD vatandaşlarının elektronik gözetimine izin veren kalıcı bir yasanın onaylanması için Kongre’ye başvurdu.

Adalet Bakanı Jeff Sessions ve Ulusal İstihbarat Direktörü Daniel Coats, ortak bir mektup yazarak, kalıcı bir yasanın yürürlüğe girmesinin mevcut karmaşıklıkları azaltacağını ve ABD’nin ulusal güvenliğini koruyacağını söyledi.

Mektupta, “Yeni yasa, uluslararası teröristler, siber suçlular, kitle imha silahlarının çoğalmasıyla bağlantılı bireyler ve kuruluşlar hakkında önemli bilgilerin toplanmasına izin verecek. Bu kalıcı yasa ülkeyi uluslararası terörizmden korumak için hayati önem taşıyor” ifadeleri yer aldı.