ABD istihbarat şefi: IŞİD Türkiye için öncelik değil

ABD Ulusal İstihbaratı Direktörü James Clapper, IŞİD’in Türkiye için bir öncelik olmadığını, Türkiye’nin başka önceliklerle hareket ettiğini söyledi.

Dış Haberler

ABD istihbaratının başındaki isim olan James Clapper, dün Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’ne verdiği ifadede Türkiye’nin IŞİD’le savaş yüksek bir öncelik vermediğini söyledi.

Clapper, Türkiye’nin IŞİD’e karşı ABD’nin oluşturduğu koalisyonla birlikte savaşması konusunda umutlu olup olmadığı sorusuna da, “Hayır, değilim” yanıtını verdi.

“Türkiye’nin başka öncelikleri olduğunu düşünüyorum” diyen Clapper, Türk hükümetinin Kürt muhalifler ve ülke ekonomisi konusunda daha fazla kaygı taşıdığını savundu.

TÜRKİYE FAZLA MÜSAMAHAKAR

Clapper, Türkiye’nin IŞİD’e yaklaşımının fazla müsamahakar bir ortam yarattığını söyledikten sonra, “Bu nedenle yabancı savaşçıların yüzde 60’ına yakını Türkiye üzerinden Suriye’ye geçiş yapıyor” dedi.

ABD istihbaratının başındaki isim olan Clapper, Ortadoğu’daki diğer ortaklarının da IŞİD’e karşı mücadelede istekli olmadıklarını, bunun nedeninin ise Washington’un Beşar Esad yönetimini doğrudan karşıya almak istememesi olduğunu savundu.

Clapper, IŞİD’in vahşi eylemlerinin Ortadoğu’daki algıyı değiştirmekte etkili olduğunu ve bunun da ABD’yle işbirliği yapma isteğini güçlendirdiğini sözlerine ekledi.