ABD istedi Birleşmiş Milletler sebepsizce KDHC'nin mikrofonunu kapattı

Birleşmiş Milletler toplantısında, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti yetkilisi cevap konuşmasını yaparken, ABD'nin mikrofonun kapatılmasını istemesi üzerine, Birleşmiş Milletler mikrofonu kapattı. Sonrasında BM'ye sebep sorulsa da, mikrofonun kapatılması için bir neden söylenemedi.

Dış Haberler

30 Nisan'da gerçekleşen, ABD ve Güney Kore'nin talebiyle yapılan insan hakları konulu Birleşmiş Milletler toplantısında Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti kendilerine yönelik iddialar üzerine cevap vermek istedi. Ancak KDHC temsilcisi konuşmaya başladıktan hemen sonra ABD'den mikrofonun kapatılmasına yönelik talep geldi. BM bu talebi anında gerçekleştirerek mikrofonu kapattı.

Sonrasındaysa BM sözcüsü Farhan Haq, basının sorularını yanıtlarken Inner City Press, bir BM üyesi devletin, başka bir BM üyesi devletin mikrofonunu nasıl kapattırdığını, buna dair kuralların ne olduğunu sordu. Ancak Haq, bu soruya yanıt vermedi. Sorunun bir süre sonra tekrarlanması üzerine Haq yine yanıt vermeyerek, soruyu soranın "kaba" olduğunu iddia etti.

KDHC tarafından basına verilen konuşma metnindeyse, KDHC'nin ABD ve Güney Kore tarafından organize edilen etkinlikteki temelsiz iddiaları reddettiği, ABD'nin KDHC ile siyasi olarak karşı karşıya gelmeyi ve KDHC'ye karşı planlarının olduğunun herkesce bilindiği ve uluslararası insan haklarını bu düşmanlık politikaları sonucunda kullandığı söylenirken, dünyada insan haklarını esas ihlal eden ülkenin ABD olduğu belirtiliyor.

Metinde, "Özgürlük Heykeli" altında ABD'nin kendi saygınlığını kullanarak, siyahları katlettiği, ırkçı ayrımcılık ve kadına karşı cinsel istismar yaptığı, insanları hapsettiği ve tüm bunlarda dünya birincisi olduğu vurgulanıyor. Bunların sadece ABD'nin insan haklarının görünen kısmı olduğu söylenen metinde, Ferguson ve Baltimore olaylarına dikkat çekilerek, CIA'in gizli hapishanelerde canice ve barbarca işkenceler yaptığı, "insan hakları" ve "özgürlüğün" sözde muhafızı olan ABD'nin bunları ihlal etmede başı çektiği aktarılıyor.

Hiçbir yasal prosedür olmadan insanları tutuklayan ve tüm dünyada gizli hapishanelerde işkence yapan ABD'nin başka ülkelerin insan haklarına dair konuşamayacağını söyleyen KDHC, ABD'nin kendi insan hakkı ihlallerini düzeltmesi gerektiğini vurguluyor.