ABD, IŞİD'e karşı Cat Stevens'lı propaganda peşindeymiş

ABD'nin IŞİD'e karşı Müslüman şarkıcıları bir araya getirecek bir proje için Sony ile birlikte zemin yokladığı ortaya çıktı.

Dış Haberler

Kendilerine "Barışın Muhafızları" adını veren bir grup hackerın, eğlence endüstrisinin ünlü şirketi Sony'yi hacklemesinin yankıları sürüyor.

Olayda, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (KDHC) lideri Kim Jong-un'a suikasti anlatan The Interview filmi öne çıksa da, hackerların yayımladığı e-postalar ABD'de hükümet yetkilileri ile eğlence endüstrisi arasındaki ilişkileri gözler önüne seriyor.

Yayımlanan e-posta dizisinin bir tanesinde, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Stengel ile Sony Entertainment CEO'su Michael Lynton yazışıyor.

Stengel, Lynton'a kendi işlerinden bir tanesinin de "IŞİD karşıtı mesajlar üzerinde çalışmak" olduğunu söylüyor. Sony CEO'suna, "Müslüman bir We Are The World* videosu ya da konseri olsa, nasıl olurdu?" diye soruyor.

Stengel, önerisini şöyle devam ettiriyor: "Dünyanın her yerinden Müslüman sanatçılar artı hiphopçular da katılır."

Bakan Yardımcısı, Müslüman gençlere seslenmek için hiphopu kullanmayı mantıklı bulduğunu, çünkü İslam'ın zengin bir müzik geleneğine sahip olduğunu söylüyor.

Ancak Stengel, bu proje için sembolik bir lider bulunması gerektiğini belirtiyor. "Bu Müslüman Bob Geldof** kim olabilir?" sorusuna ise Lynton "Cat Stevens***" cevabını veriyor.

Stengel, Stevens'ın bu tip bir öneri için bir şeyler yapıp yapmayacağını sorunca, Lynton Stevens'la yakın zamanda görüştüğünü söyleyerek, menajerine ulaşacağını taahhüt ediyor.

Stengel, 15 Ekim 2014 tarihinde Lynton'a yazdığı bir e-postada da, Ortadoğu'daki IŞİD ve Asya'daki Rusya propagandasına karşı başka film stüdyolarının yöneticilerinin de devlete devşirilmesini istemişti.


* Michael Jackson ile Lionel Richie'nin beraber yazdığı We Are The World şarkısı, daha sonra ünlü isimlerin birlikte söylemesiyle birlikte Afrika'ya yönelik bir yardım kampanyasına dönüşmüştü.
** Sir Bob Geldof da, Do They Know It’s Christmas? isimli bir şarkı yazmış ve Afrika'daki açlığa yönelik bir yardım kampanyasına öncülük etmişti.
*** Cat Stevens, 1970'li yıllarda Müslüman olarak ismini "Yusuf İslam" olarak değiştirmişti.