ABD ile Küba arasında 'normalleşme' adımı

ABD Başkanı Baracak Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro eş zamanlı olarak kameraların karşısına geçerek 'normalleşme' adımı attıklarını açıkladı.

ABD Başkanı Obama, düzenlediği basın toplantısında Küba’yla ilişkilerin kopuk olmasının fayda sağlamadığını vurguşayarak,“Geçirdiğimiz 50 yıllık izolasyonun hiçbir işe yaramadığını gördük. Artık yeni bir vizyona ihtiyaç var” dedi.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro da benzer açıklamalar yaparak Obama’yla görüştüklerini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için adımlar atılmaya başlandığını belirtti.

HAVANA'DA BÜYÜKELÇİLİK

Küba’ya uygulanan ambargoların hafifletileceğini belirten Obama, Havana’da da bir büyükelçilik açılabileceğinin sinyalini verdi. Obama, "Küba ile görüşmelere geçilecek ve 1961'de kesilen ilişkiler tekrar başlatılacak. Havana'da bir büyükelçilik açılabilir. Her iki ülkenin halklarının en iyi şekilde faydalanacağı adımlar atmaya çalışıyoruz" dedi.

PAPA ARACI OLMUŞ

Raul Castro, iki ülke arasındaki diyaloğun Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis tarafından sağlandığını ve iki lider arasındaki gizli görüşmelerin Kanada’da yapıldığını açıkladı. Castro, ABD ile Küba arasında insan hakları, dış politika, egemenlik gibi konularda farkların sürdüğünü vurguladı.

3 KÜBALI YURTSEVER SERBEST

ABD ile Küba arasında bugün sürpriz bir mahkum takası yapıldı. Takasta, 2009 yılından bu yana Küba'da tutuklu bulunan Alan Gross'a karşılık olarak 14 yıldır ABD hapishanelerinde tutuklu bulunan 3 Kübalı yurtsever serbest bırakıldı.