ABD: Husileri İran eğitiyor

ABD'li yetkililer Yemen'de Suudi öncülüğündeki koalisyon işgaline karşı savaşan Husi güçlerini İran'ın eğittiğini iddia etti.

Dış Haberler

Husiler, Yemen'de geçtiğimiz sene iktidarı ele geçiren Şii mezhebinin Zeydi koluna mensup bir kesim olarak biliniyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez koalisyonunun Yemen'e yönelik saldırıları devam ederken Husi güçleri toprak kazanmaya devam ediyor.

Reuters'da yer alan habere göre ABD'li yetkililer, ''Husi isyancıların İran Devrim Muhafızları tarafından eğitildiğine yönelik endişelerinin olduğunu'' bildirdi.

İran'ın Husi isyancılara askeri eğitim ve silah-ekipman sağladığını iddia eden ABD'li yetkililerin henüz bir delil sunmadığı belirtiliyor.

Suudi Arabistan'dan da benzeri bir iddia ortaya atıldı. Suudiler Lübnan Hizbullah'ı gibi Husi güçlerinin de İran tarafından eğitildiğini savunuyor.

Suudi Arabistan'ın Washington büyükelçisi Adil el-Cubeyr geçtiğimiz Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, ''Görüyoruz ki İran, Husileri desteklemede büyük rol oynuyor.'' şeklinde konuştu.

Cubeyr, ''İranlıların ve Hizbullah'ın da Yemen'de Husilere danışmanlık yaptığını'' iddialarına ekledi.

Dün Cubeyr'in iddialarına yönelik soruya Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, ''Biz İran'ın bu özel durumdaki istikrarsızlaştırıcı etkisi konusunda endişelerimizi önceden dile getirdik. Endişelerimiz devam ediyor.'' şeklinde cevap verdi.

Yemen Ensarullah Hareketi politbüro üyesi Muhammed el-Buhayti, bu iddialara verdiği cevapta ''Yemen'de halk bu saldırganlıkla herhangi bir yabancı destek olmadan yüzleşmeye hazır.'' dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Philip Hammond, dün Washington'a yaptığı ziyaret sonrasında, ''Bu bir sır değil, İran, Husilere hem siyasi hem askeri hem de ekonomik anlamda yardım ve destek sağlıyor.'' dedi.

Hammond, ''Husilerin ele geçirdikten ve işgal ettikten sonra başkent Sana'da ilk yaptığı şey hapishanelerdeki İran Devrim Muhafızları'ndan ve Hizbullah'tan ajanları serbest bırakmak oldu.'' diyerek sözlerine devam etti.