ABD, Honduras'taki cinayetlere göz yumuyor

ABD'nin desteklediği Honduras hükümeti döneminde solcu aktivistlerin öldürülmesi sürerken, Washington konuyu görmemezlikten geliyor.

Dış Haberler

2009'da ABD destekli Honduras ordusunun darbesinin ardından başlayan baskı ortamı, Karayipler'in bu küçük ülkesini yaşanmaz hâle getirirken, Obama yönetiminin sessiz desteği sürüyor.

The Intercept'ten Alex Emmons'un haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Honduras hükümetinin kendi yurttaşlarını öldürdüğüne dair "ikna edici delillerin bulunmadığını" söyledi.

Son olarak yerli halkın mücadelesinde önemli bir isim olan Berta Cáceres öldürülmüş, Guardian'a konuşan ve ordudan kaçtığı söylenen üst düzey bir yetkili, "Berta Cáceres'in ordu tarafından öldürüldüğü yüzde 100" demişti.

Kaçak subaya göre Cáceres'in ismi ve fotoğrafı, onlarca toplum ve çevre aktivistinin de isminin yer aldığı "ölüm listesi"nde yer alıyordu. Bu liste, ABD tarafından eğitilen, Honduras ordusunun 2 elit timine verilmişti.

Ancak Kirby'nin demeci, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın raporu ile de çelişiyor. Raporda, Honduras güvenlik güçlerinin yasadışı ve keyfi cinayetlere karıştığı söyleniyordu.

Solcu Manuel Zelaya'nın 2009'da darbeyle devrilmesinin ardından, ABD darbe hükümetine 200 milyon dolarlık askeri yardımda bulundu.

ABD'nin Honduras'ta 7 askeri üssü ve 600 civarında özel operasyon askeri bulunuyor.

2009'daki darbede, dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton özel bir rol oynamıştı.