ABD Haseke'deki üssü doğruladı: ABD askerleri eğitime gelecek

ABD, Haseke'de YPG'nin kontrolündeki üssü kullanacağını doğrularken, havaalanının askeri hedefler doğrultusunda genişletildiğini açıkladı.

Dış Haberler

ABD ve YPG'nin hakkında resmi açıklama yapmamayı tercih ettiği Haseke-Rimelan'daki üsle ilgili yeni bilgiler geliyor.

Voice of America'ya (VoA) konuşan ABD'li ve Kürt yetkililer üssü doğruladı ve havaalanının askeri faaliyetler çerçevesinde genişletildiğini söyledi.

ABD'li yetkili, Amerikalı bir ekibin Suriye Demokratik Kuvvetleri'ne (QSD) havaalanındaki pisti uzatma fikrini verdiğini belirtti. Pistin uzatılması ile C-130 tipi kargo uçaklarının üsse inişi ve ikmali kolaylaşacak.

ABD'li yetkili, fikrin kendilerinden gelmesine rağmen, üste ABD'li bir ekibin olmadığını savundu.

QSD Sözcüsü Talal Silo, faaliyetin havaalanının "askeri üs" haline dönüştürüldüğü anlamına gelmediğini, burayı "insani ve yeniden inşa malzemeleri" için kullanacaklarını ileri sürdü.

Ancak Silo, havaalanının ABD tarafından askeri amaçlarla kullanılmasının da olası olduğunu, çünkü ABD ile "stratejik partner" olduklarını söyledi.

Silo, ileride üssün ABD uçakları tarafından askeri amaçlarla kullanılması yönünde bir anlaşma yapabileceklerini de sözlerine ekledi.

İki ABD'li yetkili, havaalanını genişletme faaliyetinde ABD askerlerinin bulunduğu iddiasını reddetti. Ancak havaalanında CIA ajanlarının bulunduğu iddialarını ne doğruladı, ne yalanladı.

Silo ise, ABD'li askerlerin çok yakında Kürt güçlerine eğitim için bölgeye geleceğini ileri sürdü.