ABD Halep'e silah yığıyor; cihatçılara yardım Reyhanlı'dan gidiyor

ABD ve Türkiye'nin Suriye'deki ateşkesi Halep'e silah yığmak için değerlendirdiği ortaya çıktı. Cihatçı gruplara yardım Reyhanlı'dan gidiyor.

Dış Haberler

Suriye'de ABD ve Rusya tarafından ilan edilen ateşkes sürerken, dış destekli grupların tekrar savaşa başlamaması için bir neden bulunmuyor.

The Century Foundation'dan Thanassis Cambanis'in haberine göre, Batılı devletlerin, Körfez ülkelerinin ve Türkiye'nin desteklediği cihatçı gruplar ateşkesi fırsat olarak görüyor.

Cambanis'e konuşan Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı "16. Bölük"ün lideri Hassan Racub, Halep'e silah yığdıklarını ve ABD ile diğer yabancı devletlerden daha fazla yardım almak için çalıştıklarını söylüyor.

Reyhanlı'da bulunan silahlı çeteler, ateşkese rağmen Suriye'ye silah akışının düzenli olarak devam ettiğini belirtiyorlar.

Racub gibi ÖSO'cular, ateşkesi bir siyasi çözüme giden yol olarak değil, mola olarak değerlendiriyorlar. Racub, "Suriye'nin Dostları'ndan [Batılı ülkeler, Körfez ülkeleri ve Türkiye] istiyoruz, onlar veriyor" diyerek, daha yakın zamanda her türlü ikmalin ellerine geçtiğine dikkat çekiyor.

Ancak Racub, "Suriye'nin Dostları"ndan daha özel silahlar talep ettiklerini de sözlerine ekliyor.

Bazı ÖSO komutanları, ABD'nin şimdiye kadar açıktan vermekten imtina ettiği karadan havaya MANPAD füzelerinin, ABD tarafından kendilerini verilebileceğine dair sinyaller geldiğini ileri sürüyor.

ÖSO'cular, ateşkes boyunca ABD'nin Suriye'deki çetelerin silah stoklarını takviye ettiğinin altını çiziyor.

Halep'teki operasyon odasını koordine eden bir militan da, Şubat ayındaki bombardımandan sonra birçok silahlı militanın geri çekilmek zorunda kaldığını, ancak ateşkes ile birlikte eski pozisyonlarının çoğuna geri dönmeyi başardıklarını kaydediyor.

Aynı militan, ABD'den hâlâ yardım aldıklarını belirterek, ABD'nin kendileri için "vazgeçilmez bir ülke" olduğunu söylüyor.

Racub, "ABD askeri komutanları her zaman bizimle" derken, ABD'lilerin işbirliğine çok açık olduğunu, silahlı grupların ihtiyaçlarını anladıklarını savunuyor.