'ABD gümrük vergileri Çin'in rekabet gücünü artırıyor'

ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e karşı getirdiği gümrük vergilerinin, Çinli şirketleri yüksek teknolojiye yönelterek Çin'in rekabet gücünü artırdığı öne sürülüyor.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump, yüzlerce milyar dolarlık Çin malına yüksek gümrük vergileri getirerek, ABD'nin "ticaret açığını kapatmaya" çalışıyor. Trump'ın beklediği etki halen görülmezken, Çinli şirketlerin gümrük vergilerine yanıt olarak "daha kaliteli ürünler" yapmaya çalıştığı belirtiliyor.

Wall Street Journal'ın haberine göre LTS Group'tan Michael Lu, gümrük vergilerinin Çin ürünlerinin ABD'deki fiyatını yükselttiğini, bu sebeple maliyetleri düşürmek için daha fazla robot kullanmaya başladıklarını söylüyor. ABD'ye ışıklandırma ürünleri satan LTS Group'un, kalifiye olmayan işlerini diğer Asya ülkelerine taşıdığı, Çin'deki faaliyetinde yüksek teknolojiye yöneldiği bildiriliyor.

Lu, ABD yaptırımları sebebiyle "akıllı ışıklandırma" gibi daha karmaşık ürünler imal etmeye başladıklarını, bu sayede ABD'li şirketlerle rekabet edebildiklerini söylüyor. Lu'ya göre Çinli şirketler gümrük vergileri sebebiyle daha rekabetçi olmaya itiliyor.

'ÇİN NİTELİKSİZ ÜRETİMDEN UZAKLAŞMAK İSTİYOR'

Yazıya göre ekonomisini düşük fiyatlı ürünlerin ihracı üzerine kuran Çin, son yıllarda niteliksiz işleri ülke dışına çıkartarak, gelişmiş imalat teknikleriyle yüksek değerli ürünlere yönelmeyi amaçlıyor.

ABD gümrük vergileri, Çin'in düşük fiyatlı mallarını daha da az kârlı hale getirirken, şirketlerin bunun sonucunda ürün stratejilerini yeniden düşünme ihtiyacı duydukları bildiriliyor.

Trump'ın 50 milyar dolarlık ürüne gelen ilk gümrük vergilerinin, esas olarak ara ürünleri hedef aldığı, son açıklanan 200 milyar dolar büyüklüğündeki mala getirilen gümrük vergilerininse pek çok tüketim ürününü içerdiği belirtiliyor.

ABD'DEN TEKNOLOJİ ALIMI AZALIYOR

Çin'in imalatının büyük bölümünü bulunduran İnci Nehri Deltası'nın, "başarılı tedarik zinciri, limanlara erişimi, Hong Kong'un finansal merkezlerine yakınlığı ve Pekin tarafından sağlanan siyasi istikrar" sebebiyle rekabet gücünün yüksek olduğu, bölgenin ayrıca 60 milyon kadar kişiyi barındırdığı ve önemli bir iş gücüne sahip olduğu aktarılıyor.

HSBC araştırmalarına göre 2000 yılında bölgede yüksek teknolojili ürünlerin payı yüzde 17 seviyesindeydi, bu rakam geçtiğimiz yıl yüzde 44'e yükseldi. Çin'in bölgeye 2020'ye kadar 65,46 milyar dolarlık yatırım yapacağı ve enformasyon teknolojisi, yüksek teknolojili ekipman imalatı ve biyomedikal ürünlerin payını artıracağı kaydediliyor. 

Habere göre Çinli şirketler, gümrük vergileri sebebiyle maliyetleri düşürmek için ABD'li çip üreticileri yerine, Çin üretimini tercih etmeye başlıyor. Bu durum da Çin'in yüksek teknoloji geliştirme çabasına yardımcı oluyor.

ÇİN KENDİ ÇİP TEKNOLOJİSİNİ GELİŞTİRME KARARI ALMIŞTI

Trump'ın Çin'in ABD'li teknoloji şirketlerine yatırımlarına sınırlama getirme kararı almasının ardından, Çin kendi çip teknolojisini geliştirme kararı almıştı.

Geçtiğimiz yıl 260 milyar dolarlık çip ithal eden Çin, yerel çip üretimi için büyük bir fon oluşturmuş durumda.

5G rekabeti sebebiyle Çinli şirketlere getirilen yaptırımlar da bu konudaki adımları hızlandırdı.

JACK MA ABD'DE İSTİHDAM YARATMA PLANINDAN VAZGEÇTİ

Alibaba CEO'su Jack Ma, daha önce ABD'de 1 milyon yeni iş yaratacaklarını duyurmuştu.

Xinhua'nın haberine göre Jack Ma, ABD-Çin ticaret gerilimi sebebiyle bu kararından vazgeçti.

Ma, gerilimin on yıllarca sürebileceğini ve iki ülkeye de büyük zarar vereceğini savunuyor. 

İki yıl önce Trump ile görüşen Ma, ABD'li şirketlerin Çinli tüketicilere satış yapmasını sağlayacağını, bu sayede 1 milyon yeni iş yaratacağını açıklamıştı.