ABD generalleri: Yemen'e Suudi müdahalesi kötü bir fikir

ABD'li generaller Yemen'e müdahalenin kötü bir fikir olduğunu söylerken, ABD'nin harekata verdiği desteği de sorguladıklarını belirtiyorlar.

Dış Haberler

El Cezire'nin haberine göre ABD'li generaller Suudi Arabistan'ın Yemen'e müdahalesinin başarısız olacağını düşünüyor ve ABD desteğini doğru bulmuyor. Gizlilik koşuluyla konuşan bir ABD generali, Suudi Arabistan'ın Yemen planıyla ilgili bilgileri ABD Genelkurmaylığı'na vermediğini aktarırken, bunun sebebinin de planın kötü bir fikir olduğunu söyleyecek olmaları olduğunu söyledi.

Askeri kaynaklar bölgedeki yetkililerin Suudi önderliğindeki müdahaleye karşı olduğunu söylerken, Şii Husilerin El Kaide'ye etkili biçimde karşı koyduğunu da savunuyor. ABD ordusuna yakın bir Yemen uzmanı olan Michael Horton da orduda Husilere destek olduğunu söylerken, Husilerin El Kaide ve IŞİD'i temizlemekte başarılı olduğunu vurguluyor. Bunun ABD'nin yüzlerce insansız hava aracı saldırısı ile bile yapamadığı birşey olduğu da belirtiliyor.

Horton, Husilerin İran için çalıştığına dair iddiaların anlamsız olduğunu söylerken, bunun "neoconların oyun kitabından" çıkmış bir görüş olduğunu, İsrail'in de Yemen'in İran'a kaybedildiğine dair söylemleri kışkırttığını söylüyor. Husilerin İran silahlarına ihtiyacı olmadığını da söyleyerek, 2012'den beri El Kaide ile savaşan ve kazanmakta olan Husilerin askeri eğitime de ihtiyacı olmadığını savunuyor. Horton, "Neden El Kaide ile savaşan bir harekete karşı savaşıyoruz?" sorusunu da soruyor.