ABD Genelkurmay Başkanı: Benim Ruslarla askeri işbirliği yapmam yasak

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford IŞİD'e karşı mücadeleyi hızlandırmak için Başkan Donald Trump’a sunacakları seçeneklerin Türkiye ile ABD arasındaki güçlü ittifakı devam ettirmek ile tutarlı olmasını dikkat edeceklerini söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral  Joseph Dunford, Washington merkezli Brookings Enstitüsünce düzenlenen “Global Tehditler ve ABD’nin Ulusal Güvenlik Öncelikleri” panelinde konuştu. 

Dunford, Trump’ın bir genelge ile Savunma Bakanlığından 30 gün içerisinde IŞİD'e karşı yürütülen operasyonların hızlandırılması için talep ettiği plan hakkında detay vermekten kaçındı. Dunford, Trump’a IŞİD'i yenecek askeri bir plandan ziyade bu planın riskleri ve sonuçlarını da ortaya koyan detaylı “siyasi-askeri” bir strateji sunmuş olacaklarını söyledi. 

"Türk müttefiklerimizin önemini konuşacağız ve planlarımızın Türkiye ile olan güçlü ittifakımızı devam ettirmekle tutarlı olmasına dikkat edeceğiz. Bölgedeki Kürt sorununu konuşacağız ki bildiğiniz gibi tek bir Kürt grup yok orada birçok Kürt grup var. Türklerin menfaatlerine karşı İranlıların menfaatlerinin karmaşıklığını ve mevcut birçok şeyi konuşacağız. Bunların hepsini konuşacağız ancak köklü bir değişiklik olacağı konusunda bir şey demeye hazır değilim çünkü karar verecek olan başkandır" diyen Dunford, bölgede birçok karmaşık sorunla boğuştuklarını ifade etti.

Suriye krizinin çözümüne yönelik Cenevre’deki sürecin desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Dunford, geçen hafta Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Velery Gerasimov ile Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yaptığı görüşmeye yönelik soruları da yanıtladı.

Dunford Gerasimov ile görüşmesine ilişkin “Benim Ruslarla askeri işbirliği yapmam yasak. Bunu yasaklayan bir yasa var. Dolayısıyla benim Rus mevkidaşımla yaptığım görüşme herhangi bir politika değişimi değildi ve aylar önce planladığım bir görüşme olması dolayısıyla yönetimle ilgisi yok.” değerlendirmesini yaptı.