ABD, Filistin Kurtuluş Örgütü Washington temsilciliğini kapatacak

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un, yasal düzenleme kapsamında, bu ay sona erecek Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) Washington'daki temsilciliğinin kapatılmasını askıya alan onay süresini uzatmayacağı bildirildi.

Anadolu Ajansı'nın bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı habere göre, ABD Temsilciler Meclisinin Aralık 2015'te, 1987 tarihli Terörle Mücadele Yasası'na ek olarak sunduğu tasarıda, FKÖ'nün İsrail'e karşı Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) sunduğu şikayeti geri çekmemesi ve İsrail ile doğrudan müzakerelere katılmaması durumunda, örgütün Washington'daki yasal durumunun iptal edilmesi ve temsilciliğinin kapatılmasının ön görüldüğü ifade edildi.

FKÖ'nün ilgili yasa kapsamında üzerine düşeni yapıp yapmadığının ise belli sürelerle dışişleri bakanının kararına bağlandığını anımsatan yetkili, Bakan Tillerson'un son onayının kasım ayı itibarıyla biteceğini belirtti.

Yetkili, "Yeni bir onay veremeyeceğiz, bunu da FKÖ'ye ilettik. Bakan, özellikle Filistin liderlerinin UCM ile ilgili açıklamaları gibi tutanakların yasa kapsamında şart koşulan onayı vermesine imkan bırakmadığına karar verdi" ifadelerini kullandı.

ABD, Filistin'i devlet olarak tanımıyor ancak FKÖ, Washington'da 1994 yılından bu yana Amerikan yönetimi ile ilişkileri yürüten ve Filistin halkını temsil eden bir delegasyon bulunduruyor.