ABD: Duterte'nin açıklamaları sıkıntı yaratıyor

ABD'nin Asya'daki en önemli diplomatı, Duterte'nin açıklamalarının ve niyetlerindeki belirsizliğin Washington'da sıkıntı yarattığını söyledi.

Dış Haberler

Filipinler'in yeni devlet başkanı Rodrigo Duterte'nin ABD karşıtı açıklamaları ve Obama'ya yönelik sert sözleri, Washington'da tepkiyle karşılanıyor.

Washington Post'un haberine göre, ABD'nin Doğu Asya ve Pasifik İşlerinden Sorumlu Dışişleri Müsteşarı Daniel Russel, Filipinler'in başkenti Manila'yı ziyaret etti.

Burada Filipinler Dışişleri Bakanı Perfecto Yasay Jr. ile görüşen Russel, Duterte'nin açıklamalarının ve niyetlerindeki belirsizliğin Washington'da sıkıntı yarattığını söyledi.

Russel, Duterte'nin yarattığı "şaşkınlığın" yalnızca ABD'den ibaret olmadığını kaydetti.

Birleşik Devletler'in Filipinler'in "sağlam ve güvenilir" ortağı olmayı sürdüreceğini ve uyuşturucu ile mücadelesine destek vermeye devam edeceğini söyleyen ABD'li diplomat, bununla birlikte Duterte'nin uyuşturucu ile savaşında çok sayıda kişinin ölmesi nedeniyle endişelendiklerini, bunun "olumlu bir eğilim olmadığını" ve aynı zamanda "iş dünyasını da etkilediğini" belirtti.

Rodrigo Duterte, daha önce ABD Başkanı Barack Obama'ya "o... çocuğu" demiş ve Filipinler'in ABD'den "ayrılacağını" söylemişti.

Bu açıklamadan sonra Duterte geri adım atmış, ABD ile ilişkileri kopartmaktan değil, onunla aynı dış politika çizgisini izlememekten bahsettiğini belirtmişti.

Duterte'nin tüm sözlerine rağmen, ABD'nin Filipinler'in güneyindeki Mindanao adasındaki askeri varlığı devam ediyor.