ABD Dışişleri: Peşmergenin cesaretine minnettarız

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, günlük basın brifinginde Erbil ile Bağdat arasındaki krizi değerlendirdi. Nauert taraflara diyalog çağrısını yinelerken, "IŞİD'le savaşta peşmergenin cesaretine minnettarız" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni IŞİD’le savaşta iyi bir müttefik olarak gördüklerini söyledi. Nauert günlük basın toplantısında Erbil ile Bağdat’a diyalog çağrısı yaptı.

Nauert, “ABD Kürtleri Irak’ta IŞİD’le savaşta hâlâ iyi bir müttefik olarak görüyor mu?” sorusuna, “Tabii ki, buna şüphe yok. Kürt peşmergenin çalışkanlığına ve cesaretine minnettarız. Bu değişmedi. Buna her zaman inandı ve onları hâlâ güçlü bir kuvvet olarak görüyoruz” yanıtını verdi.

Sözcü, Iraklı Kürt gazeteci Erkan Şerif’in öldürülmesi ve Kürt kanallarına merkezi hükümet tarafından yasak getirilmesine ilişkin soruya yanıtında, “Basın özgürlüğünü destekliyoruz. Birçok ülkede, daha az değil, daha fazla ses çıkmasının demokrasi için iyi olacağını düşünüyoruz” dedi. Nauert, “Yaşananları haber yapan, Irak halkına daha fazla bilgi vermeye çalışan bir gazetecinin yasını tutarız” ifadelerini kullandı.

Nauert Bağdat hükümetinin İsrail bayrağını yasaklamasını ‘Irak’ın içişleri’ diye niteledi; Erbil ile Bağdat’a diyalog çağrısını da yineledi.