ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan 'PKK' açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner,"PKK'nin şiddetten vazgeçmesini ve Türk hükümetiyle görüşmelere yeniden başlamasını istiyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında PKK'ye ilişkin açıklamalarda bulundu. Bir gazetecinin Toner'a Ağrı'daki jandarma karakoluna düzenlenen saldırının sorulması üzerine Toner "Bu saldırıların son bulmasını, PKK'nin şiddetten vazgeçmesini ve Türk hükümetiyle görüşmelere yeniden başlamasını istiyoruz" yanıtını verdi.

Toner, Türkiye'nin PKK'ye karşı operasyonlarında sivil kayıplar bulunduğuna yönelik sorulması üzerine de operasyonda sivil kayıplar olduğunu görmek istemediklerini belirterek "PKK'nin Türkiye'ye karşı saldırılarını durdurduğunu ve Türk hükümeti'nin orantılı yanıt verdiğini görmek istiyoruz" diye konuştu.

Hava saldırılarından bazen sivillerin etkilenebildiklerini ifade eden Toner, ancak bu saldırıların hedefinin PKK olduğunu ifade etti.

IŞİD AÇIKLAMASI
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, eğit-donat programının, IŞİD'e karşı kurulan koalisyonun bir parçası olduğunu ve onları koruyacaklarını söylediği sözlerine şu şekilde devam etti:

"ABD Savunma Bakanlığı tarafından eğit-donat programı dahilindeki Suriyeli güçler, IŞİD'e karşı mücadele eden diğer müttefiklerimiz gibi, geniş yelpazede desteklenecektir ve bunun içine savunma ateşi yardımı da dahildir. Başından beri söylediğimiz gibi, gerekli önlemleri alarak bu güçlerin görevlerini başarıyla yerine getirebilmesini garantiye alacağız. Suriye'yi ABD uçaklarına müdahale etmemesi için uyarıda bulunmuştuk ve aynı şekilde, Suriye rejimini, IŞİD'e karşı mücadele eden yeni Suriye güçlerine de müdahale etmemesini tavsiye ediyoruz. Bunu ilettik. Şunun altını çizmek isteriz ki IŞİD'e karşı karada mücadele eden güçleri desteklemek için hazırız. Bu bizim asıl amacımızdır. Fakat onları muhtemel diğer saldırılara karşı da koruyacağız."