ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'dan KDHC konusunda geri adım

Hafta içinde KDHC ile 'ön koşulsuz olarak' görüşmeye hazır olduklarını söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, BM Güvenlik Konseyi'nde farklı bir dil kullandı.

Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “nükleer silahlardan arınana kadar” Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne (KDHC) yönelik ekonomik ve diplomatik baskının sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Tillerson, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde gazetecilere verdiği demeçte, ABD’nin, KDHC ile görüşmeler konusunda askeri hareketliliğin karşılıklı dondurulması da dahil olmak üzere, hiçbir ön koşul kabul etmeyeceklerini açıkladı.

“ABD, baskı politikasını devam ettirecek, hatta bunun etkisini artırmaya gayret edecek. Uygulanan yaptırımları esnetecek herhangi bir ön koşulu kabul etmeyeceğiz” diyen Tillerson, ABD’nin KDHC ile iletişim kanallarının açık kalacağını belirtti.

Tillerson, geçtiğimiz günlerde bir düşünce kuruluşuna “Diplomatik açıdan daha önce belirttik, Kuzey Kore ne zaman konuşmak isterse biz hazırız. İlk toplantıyı ön koşulsuz yapmaya hazırız" değerlendirmesini yapmıştı.