ABD Dışişleri Bakanı: Rusya Esad’ı müzakere masasına getirsin

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye konusunda Rusya’yla müzakereye hazır olduklarını, müzakereleri Beşar Esad’ın iktidarı terk etmesi şartına bağlı tutmayacaklarını söyledi.

Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye konusunda Rusya’yla masaya oturmaya hazır olduklarını söyledi. Reuters’te yer alan habere göre Kerry, müzakerelerde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iktidarı terk etmesini ön koşul olarak öne sürmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Kerry, Suriye’deki krizin çözümüyle ilgili Suriye Devlet Başkanı’yla müzakereye istekli olduklarını belirterek, “Müzakerelere başlamamız gerekiyor. Bu nedenle Rusya, İran ve krizin çözümü üzerinde etkisi olabilecek bütün devletlerin müzakerelerin başlamasına katkıda bulunmasını umuyoruz, çünkü krizin sona ermemesine neden olan şey tam da bu” diye konuştu.

‘ESAD HEMEN GİTMESE DE OLUR’

Kerry açıklamasına, “Biz müzakereye hazırız. Esad da müzakereye, ama gerçekten müzakere etmeye hazır mı? Rusya onu masaya getirmeye hazır mı” diye devam etti.

Beşar Esad’ın iktidarı terk etmesi düşüncesine halen bağlı olduklarını söyleyen Kerry, öte yandan müzakerelerde bunu bir ön koşul olarak görmeyeceklerini ifade etti. Kerry, “İktidarı bir günde ya da bir ayda terk etmesi gerekmiyor… Bütün tarafların, bunun en iyi nasıl sağlanabileceği konusunda bir uzlaşmaya varması gerek” dedi.