ABD destekli Yeni Suriye Ordusu yenilgiyle karşı karşıya: En az 40 üyesi öldürüldü

ABD destekli Yeni Suriye Ordusu'nun son harekatının ağır yenilgiyle sonuçlandığı ve grubun var olmayı sürdüremeyebileceği söyleniyor.

Dış Haberler

2015 yılının ardından "eğit-donat" faaliyetinin başarılı olamayacağını anlayan ABD, bunun yerine yöntem değiştirerek bölgedeki çeşitli grupları desteklemeye başlamıştı. Kuzeyde YPG'yi destekleyen ABD, ülkenin güneyinde kendisine yakın bir grup bulmakta güçlük çekmişti.

Bunun üzerine ÖSO'ya bağlı Sünni güçlerden bir "Yeni Suriye Ordusu" yaratan ABD, Deyrizor merkezli bu grubu Ürdün'de eğitmiş ve ABD-İngiltere silahlarıyla donatmıştı. ABD koalisyonunun hava desteğini de alan bu grup, IŞİD'le çatışmalarında karadan havan desteği de almıştı.

ConflictNews haberine göre geçtiğimiz günlerde en büyük çaplı saldırılarından birini gerçekleştiren Yeni Suriye Ordusu, El Kaim sınır geçişi ve yakınındaki IŞİD kontrolünde bulunan El Bukamal kasabasını almaya çalışmıştı. Saldırı öncesinde yeni silahlar ve araçlar da alan Yeni Suriye Ordusu, XM2010 marka modern keskin nişancı silahlarıyla da donatılmıştı.

'YENİ SURİYE ORDUSU KAYIPLARI KALDIRAMAYABİLİR'
ABD helikopterleriyle IŞİD saflarının arkasına götürülen Yeni Suriye Ordusu, buradan El-Bukamal kasabasına girmiş ve iddialara göre El Kaim sınır geçişini de ele geçirmişti.

Ancak sonrasında IŞİD'in karşı saldırısına uğrayan ABD destekli grubun, çekilmek zorunda kaldığı ve 40 kadar üyesini kaybettiği, 15 kadar üyesininse IŞİD'e esir düştüğü bildiriliyor. Yeni Suriye Ordusu'na ait kimi araçların da IŞİD tarafından ele geçirildiği aktarılıyor.

Ürdün sınırından 250 kilometre uzakta bulunan Yeni Suriye Ordusu'nun, bölgeden nasıl kurtulmayı başaracağı bilinmezken, yaşanan kayıpların sayısı bir kaç yüz olan Yeni Suriye Ordusu'na ağır darbe vurduğu ve grubun varlığını tehdit altına soktuğu söyleniyor.