ABD destekli güçler Tanf'tan çekiliyor

Suriye ordusu ile cihatçı grupların Doğu Guta'da çatışmaların durdurulması konusunda anlaşmaya vardığı ve ABD’nin Suriye-Irak sınırındaki Tanf bölgesinden çekileceği bildirildi.

Rusya, ABD ve Ürdün'ün, ÖSO birliklerinin Suriye'nin güneyinde, Irak sınırında bulunan Tanf sınır bölgesinden çekilmesi konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.

Al Masdar'da yer alan habere göre anlaşmada, Suriye ordusunun Suriye'nin güneyindeki çöl bölgesinde ABD destekli güçlerce kontrol edilen yaklaşık 900 noktayı teslim alacağı kaydedilirken, ABD birliklerinin hâlâ mevcut olduğu bildirilen Suriye-Irak sınırındaki Tanf kasabasında bulunan koalisyon üssünün teslim edilmesinin söz konusu olmadığı belirtiliyor.

Mültecilerin durumu netleşinceye kadar Tanf'ın silahsızlandırılmış bölge olacağı ve Ürdün sınırındaki Nasib sınır kapısının da Suriye ordusuna teslim edileceği kaydedildi.

DOĞU GUTA'DA ATEŞKES

Yakın Doğu Haber'in BBC'den aktardığı habere göre, Mısır’ın girişimiyle Şam’ın Doğu Guta bölgesinde çatışmaların durdurulması için yapılan anlaşmanın da yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Doğu Guta’daki Suudi Arabistan destekli İslam Ordusu'ndan Muhammed Alluş'un, haberi doğrulayarak Doğu Guta’nın çatışmasızlık bölgesi haline getirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını ifade etti.

Muhammed Alluş, “Anlaşmaya varıldı ve şu an uygulanma başlandı. Yakında kuşatma kaldırılacak ve insani yardımların bölgeye girişine izin verilecek” dedi.

Suriye ordusu da yaptığı açıklamada anlaşmanın ihlal edilmesi halinde gereken cevabın vereceğini belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı, anlaşmanın uygulanmasına Rusya’nın nezaret edeceğini açıklamıştı.

ANLAŞMA HANGİ BÖLGELERİ VE ÖRGÜTLERİ KAPSIYOR?

Anlaşmanın Doğu Guta’nın Damir, Ruheybe, Ceyrud, Mansura, Nasıriye ve Betra ve el-Mağr tepelerini kapsadığı ve anlaşmayı Liva Sanadid, Feylak'uş Şam, Ahmed el-Abdo Güçleri, Doğu’nun Aslanları, Kryeteyn Şehitleri Tugayı, Ahrar'uş Şam ve İslam Ordusu adlı silahlı grupların Rusya ile imzaladığı bildirildi.

ABD, TOW FÜZELERİNİ SURİYE ORDUSUNA TESLİM EDECEK

Al Mayadeen televizyonuna demeç veren kaynaklar, yapılan anlaşma çerçevesinde Doğu’nun Aslanları ve Ahmed Abdo güçlerinin Şam’ın güneyinde ve doğusunda kontrol altında tuttukları bölgelerde iki aşamada çekileceğini bildirdi.

İsimleri açıklanmayan kaynaklar, bu grupların anlaşmanın ön adımı olarak Amerika’nın kendilerine verdiği TOW füzeleri de dahil olmak üzere ellerindeki silahları Suriye ordusuna teslim edip Ürdün topraklarına çekileceğini söyledi.

Açıklamaya göre söz konusu gruplar Ürdün’den IŞİD’le savaşmak için Haseke’nin güneydoğusunda, Deyrezzor’un ise kuzeyinde bulunan Şeddadi’ye gönderilecek.