ABD, Der Spiegel'i de takip ediyormuş

Alman Meclisi'nde kurulan bir komisyon, ABD'nin yalnızca Alman gazetecileri değil, Alman medyasını da "ulusal çıkarlar" adı altında yönlendirmiş olabileceğini açıkladı.

Dış Haberler

Almanya Hükümeti İstihbarat Koordinatörü Günter Heiss, dün Alman Parlamentosu'nda kurulan ve ABD Ulusal Güvenlik Servisi'nin (NSA) Almanya'da yaptığı casusluk faaliyetlerini inceleyen araştırma komisyonuna ifade verdi.

Wikileaks belgeleri, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in ve Alman bakanların NSA tarafından dinlendiğini ortaya çıkartmıştı. Ancak iddiaya göre, NSA yalnızca Alman kabinesini değil, Der Spiegel gibi basın kuruluşlarını da takip ediyor.

CNN'in haberine göre, 2011 yılında CIA Berlin İstasyon Şefi olan kişi, Günter Heiss ve asistanı Guido Müller ile buluştu. CIA yetkilisi, ikiliyi, Heiss'in yardımcısı Hans-Josef Vorbeck'e karşı harekete geçmeye çağırdı. CIA'e göre Vorbeck, gazetecilere bilgi sızdıran kişiydi.

O yılın yaz aylarında, Heiss aynı konuyu görüşmek için Washington'a gitti ve Almanya, Vorbeck ile gazeteciler arasında kaydedilen görüşmelere ilişkin bir dosya açtı.

Ağustos ayında Vorbeck "Arşiv"e alındı. Bunun, Vorbeck'in gazetecilere bilgi sızdırması nedeniyle verilmiş bir ceza olduğu düşünülüyor.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, CNN'in iddialarını yalanlamadı. Price yalnızca, "herkes şunu bilmeli ki, ABD ulusal güvenliğimizi tehdit etmeyen sıradan insanları takip etmiyor" dedi.