ABD: Çin'le hesaplaşma Dünya Ticaret Örgütü'nün halledemeyeceği kadar büyük

ABD temsilcisi Dennis Shea, Çin'in ticaret politikalarıyla 'hesaplaşmanın' acil olduğunu ve Dünya Ticaret Örgütü'nün halledemeyeceği boyutlarda olduğunu söyledi.

Dış Haberler

ABD'nin Dünya Ticaret Örgütü temsilcisi Dennis Shea, Çin'le ticaret "hesaplaşmasının" acil olduğunu ve Dünya Ticaret Örgütü'nün ilgilenemeyeceği kadar büyük olduğunu savundu.

ABD, Çin'den alınan 200 milyar dolarlık ürüne daha yüzde 10 gümrük vergisi koyacağını duyurmuş, bu durum Çin'in ABD'yi DTÖ'ye şikayet etmek istemesiyle sonuçlanmıştı. Çin, ABD'nin DTÖ kurallarını ihlal ettiğini belirtiyor.

Shea, Çin'in uluslararası ticaretteki rolünün çok büyük ve büyümekte olduğunu, Çin önderliğindeki ticaretin ABD'ye zarar verdiğini söyledi.

ABD'li temsilci, "DTÖ'nün bu durumu çözmek için gerekli araçları sağlamadığı açık" diye konuştu. Shea, Çin devletinin ekonomideki rolünün arttığını, bu durumun Çin'de iş yapan yabancı şirketleri zora soktuğunu öne sürdü.

ABD Başkanı Donald Trump'ın da, DTÖ'nün mevcut durumundan rahatsız olduğu ve DTÖ'ye yönelik kimi tehditlerde bulunduğu biliniyor.